preloader
Vodič za eco-friendly kuhanje

Vodič za eco-friendly kuhanje

Smanjite količinu otpada koju proizvodite u kuhinji, stvorite nove navike i kuhajte finije!

Nastojite li živjeti ekološki osvještenije, takav  pristup morate primjenjivati i kod pripreme jela. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za eco-friendly kuhinju, pouzdano prijateljski nastrojenih i prema kućnom budžetu.

Uspijete li usvojiti neke nove navike i posvetiti više vremena procesu koji prethodi kuhanju, možda se iznenadite novim pristupom! Osim što imate priliku postati kreativniji i kuhati s više pažnje, mogli biste početi i više uživati u svojim jelima.

Planirajte

Ovdje su bitne dvije stvari: popis za kupnju i planiranje jela koja možete pripremiti od kupljenih namirnica. Pridržavanjem popisa izbjeći ćete nagomilavanje onih koje vam zapravo ne trebaju ili se neće pojesti jer su predugo čekale idealni recept.

S malo planiranja ćete zaista pripremiti jela koja ste si ranije zacrtali, bila to ona koja niste dugo jeli ili ste možda samo odlučili obogatiti jelovnik povrćem. Potrebno je samo malo koncentracije i vremena kako biste prije kupnje provjerili koji vam sve sastojci trebaju!
Ako su u pitanju namirnice s kojima nemate puno iskustva, a isplati ih se kupiti jer su u sezoni, planiranjem njihove pripreme upoznat ćete neke nove - možda buduće omiljene - recepte.

Kupujte sezonski

Kupujete li sezonsko voće i povrće od lokalnih proizvođača, pogotovo ako dolazi iz ekološke proizvodnje, time ne podržavate samo zeleniju inicijativu, već je veća mogućnost da uživate u svježijim, a time i kvalitetnijim namirnicama u odnosu na one koje dolaze s s većih udaljenosti ili nisu u sezoni.

Niste li se još uspjeli sprijateljiti s tržnicama, vrijeme je da ponovo pokušate – tamo ćete uživo naučiti što je u sezoni, kako birati namirnice (ponekad dobiti i kulinarski savjet) i kome se vratiti po još.

Na tržnici imate veću priliku kupiti namirnicu bez nepotrebne plastične ambalaže, dokle god ste oboružani platnenim vrećicama ili sve popularnijim mrežastim vrećicama za voće i povrće.

Nakon što na stolu iskrcate sve što ste kupili, sortirate i pospremite, primijetit ćete kako je lijepo ne ostaviti iza sebe hrpicu izgužvanih plastičnih vrećica.

Zažmirite na nesavršenosti

Samo zato jer je neko voće ili povrće nepravilnog izgleda, ne znači da nije jednako hranjivo ili ukusno kao i „savršeni“ primjerci. Svakoga dana bacamo više od tisuću tona hrane (u EU 90 milijuna tona godišnje), stoga nemojte izbjegavati plodove s udubljenjima, kvrgama i sličnim nepravilnostima jer su će u protivnom najvjerojatnije završiti u smeću.

Iskoristite ostatke

Naučite upotrijebiti i one dijelove namirnice koje inače bacate. Ne bacajte kore Ribanca – od njih se može pripremiti sirni temeljac, stari kruh sameljite u krušne mrvice ili narežite na kockice pa tostirajte u pećnici i servirajte u salati ili juhi, tvrđe dijelove korjenastog povrća koje biste inače bacili iskoristite za temeljac ili usitnite u blenderu za umake i salate…

Naučite konzervirati

Sačuvajte namirnice za kasnije! Kiseljenje je jedno od popularnijih načina konzerviranja, jer se čuva izvorna hrskavost povrća i povećava njegova prehrambena vrijednost, zahvaljujući procesu fermentacije koji počinje kada se povrće zatvori u staklenku. Proučite naš vodič za kiseljenje povrća.

Uzgajajte sami

Ako imate vrt, posadite začinsko bilje, rajčice, tikve, krastavce, salatu... No, i bez vrta, u kuhinji ili na balkonu možete držati barem začinsko bilje. Svježi listovi omiljenog začina bit vam nadohvat ruke kad kuhate, pa više ne trebate trošiti vrijeme ni novac za obilazak dućana, a da ne govorimo o smanjivanju nepotrebnog gomilanja ambalaže, čak i kad su u pitanju mali paketići (koje možda ni ne biste iskoristili do kraja)

Rinfuzni i zero waste dućani

Kad god možete, kupujte proizvode bez (plastične) ambalaže ili ponesite vlastitu. Osim tržnica na kojima je to pravilo, sve je više malih dućana u kojima možete nabaviti različite namirnice „na vagu“, od grahorica do žitarica.

Ovakav oblik kupnje posebno preporučamo za sušene začine te čajeve – birate količine koje želite, pa ih nosite sa sobom u staklenkama ili papirnatim vrećicama.

Pripremajte sami

Naučite raditi sami svoj dresing, pripremajte vlastite namaze i džemove – ne samo da ćete izbjeći dodane šećere i nepotrebne sastojke i nepotrebnu ambalažu, već ćete i više uživati u vlastitim „proizvodima“.

Ako možete, kompostirajte

Ostatke voća i povrća koje ipak ne uspijete iskoristiti, stavljajte u jednu posudu, čime možete stvoriti kompost za biljke. Možete nabaviti i kuhinjski komposter koji funkcionira po principu ostataka hrane i dodavanja sloja posebnih mikroba koji fermentiraju.  

Zero waste koji potiče minimalnu proizvodnju smeća definitivno je trend vrijedan praćenja. Iskoristite li njegovu popularnost i inspirirate se brojnim korisnim savjetima s društvenih mreža, pažljivije birate namirnice i razmišljate o ponovnom korištenju ambalaže, pametno iskorištavate ostatke i planirate zalihe, na dobrom ste putu. Uživajte u plodovima svog truda – dobar tek!