preloader
Uvijek savršeno kuhana jaja

Uvijek savršeno kuhana jaja

Ništa nije savršeno, ali savršeno kuhana jaja koja se lako gule blizu su savršenstvu, reći će vam ljubitelji ove hranjive namirnice. Provjerite na što treba pripaziti kod kuhanja.

Da biste dobili savršeno tvrdo kuhana jaja, nemojte kuhati više od 10 jaja odjednom, koristite uvijek dovoljno veliku posudu i pazite da budu potpuno prekrivena vodom.

Za savršeno kuhana jaja najvažnija je temperatura vode. Stavljamo ih u hladnu vodu, a kad zakuhaju, tj. kad se pojave prvi mjehurići, temperaturu treba smanjiti. Točnije, treba ugasiti vatru, poklopiti posudu i ostaviti da se bez vatre „kuhaju“ 8 do 10 minuta, ovisno o veličini i količini. Kad voda prejako kipi, jaja se neravnomjerno kuhaju što dovodi do stezanja proteina u bjelanjku, a to nikako nije dobro za završni rezultat.

 

Kad su kuhana, jaja izvadite i stavite u zdjelu s hladnom vodom i po mogućnosti ledom. Led zaustavlja proces kuhanja i olakšava skidanje ljuske. Ako vam je ovo s ledom nezgodno ili komplicirano, hladite ih pod mlazom vode iz slavine dok se ne ohlade.

Jaja se gule nakon što se potpuno ohlade. Najbolje je razbiti ljusku i umočiti tako natučeno jaje u posudu s hladnom vodom, voda će se uvući između ljuske i jajeta i olakšati guljenje. Drugi je način da razbijete ljusku dok su jaja još vruća i ostavite ih u hladnoj vodi da se potpuno ohlade, povremeno dolijevajući još hladne vode.

Kuhana jaja možete čuvati u hladnjaku do 5 dana

Volite li tvrdo kuhana ili su vam draža ona što se kraće kuhaju, mekša, s kremastim tekućim žumanjkom? Takva jaja asociraju na duge, opuštene doručke – mi ih također volimo.

 

 

Kuhana jaja odličan su izbor za doručak, ručak, međuobrok ili večeru u brojnim varijacijama: u salatama i sendvičima, s kuhanim povrćem, mliječnim proizvodima... 

 

Uz ovu svestranu namirnicu, popis je dug!