preloader
Tri recepta sa sjevera – skandinavski meni

Tri recepta sa sjevera – skandinavski meni

Otkrijte snabb och fina jela sa sjevera.

Volite otkrivati nove kuhinje i razbijati monotoniju menija? I mi! Na gastro putovanje po skandinavskim zemljama zaputili smo se s jednim starim znancem, Brzo & Fino umakom s okusom šampinjona. 

Ako ste u startu pomislili kako je odabir suputnika neobičan, dopustite da vas razuvjerimo. Tradicionalna nordijska kuhinja (obuhvaća Dansku, Švedsku, Norvešku i Finsku), uvjetovana je prirodnim okruženjem i vremenskim (ne)prilikama. Duge i hladne zime, nemogućnost uzgoja povrća, voća, pa i domaćih životinja rezultirale su time da je riba temeljna namirnica skandinavske kuhinje. Losos, haringa, bakalar, pastrva dominiraju tradicionalnim receptima, ali su nerijetko upotpunjene začinskim biljem, kroijenastim povrćem, bobičastim voćem i gljivama koje u šumskim krajevima rastu u izobilju.


Još je nešto tipično za skandinavsku kuhinju, a to je da se ključne namirnice, prikupljene u proljeće i ljeto, konzerviraju soljenjem, dimljenjem i kiseljenjem.

Unatoč tome što su ključni faktori uvjetovani, Skandinavci su uspjeli ispoljiti kreativnost u kuhinji, a jela poput toast skagena, danskog peciva i švedskih mesnih okruglica s umakom od brusnica, odavno su, s hladnog sjevera, našla put do kuhinja diljem svijeta.

Svampsoppa, kremasta juha od gljiva, klasik je švedske kuhinje. Za pripremu je dovoljno izdinstati dva luka na 30 g maslaca, dodati 400 g miješanih šumskih gljiva, vode i jednu povrtnu kocku. Nakon desetak minuta kuhanja, sjediniti sastojke u blenderu i dodati im 240 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Još jednom zagrijati, a prije posluživanja začiniti peršinom i šarenim paprom.

 

Krepkog okusa svampsoppe ne morate se odreći onda kada nemate vremena za kuhanje jer s Brzo & Fino vrhnjem za kuhanje okusa šampinjoni možete napraviti bržu, neki će reći, i finiju inačicu. Dovoljno je združiti ga sa zagrijanim povrtnim temeljcem i upotpuniti prepečenim komadima kruha.  

Losos u umaku od gljiva skandinavski je pandan našoj srdeli s blitvom. Zamrznute filete lososa potrebno je prije spremanja odmrznuti u hladnjaku, a potom ih u zagrijanoj tavici na malo ulja peći sa svake strane po pet minuta, te pred sam kraj, preliti Brzo & Fino umakom s okusom šampinjona. Kad je o prilogu riječ, nećete pogriješiti ako se odlučite za široke rezance (tagliatelle) ili kuhani krumpir.

 

Obje kombinacije bit će vam u slast, baš kao i Kroppkakor, okruglice od krumpira, punjene slaninom i lukom. Izdinstajte luk i slaninu i skuhajte cca. 300 g krumpira. Ocijeđeni krumpir zgnječite u pire, pomiješajte ga s dva jaja i malo brašna, začinite solju i paprom. 


Smočite ruke hladnom vodom, oblikujte okruglice, u sredinu svake stavite nadjev od slanine i luka te ih ponovno oblikujte.  


Okruglice skuhajte u kipućoj vodi, a prije serviranja ih prelijte zagrijanim Brzo & Fino umakom okusa šampinjoni.