preloader
Trešnje – sočne pripreme za ljeto

Trešnje – sočne pripreme za ljeto

Kako najčešće jedete trešnje? Ako vam ih je najdraže jesti svježe, razumijemo; to je ujedno i najjednostavniji način za uživanje u ovom zdravom voću. No, za ljubitelje (još) sočnijih okusa, potražili smo još ideja za slastice s trešnjama u glavnoj ulozi.

Prikupili smo ideje za jednostavne deserte s trešnjama

Brownies sa trešnjama

Trešnje i čokolada također su fin par! Primjerice, u sočnim browniesima: u posudi na laganoj vatri otopite 130 g maslaca i 150 g tamne čokolade. Zatim nasjeckajte 50 g pekanskih oraha (lagano ih tostirajte) i očistite 50 g trešanja, narežite na polovice. Orahe i trešnje umiješajte u otopljenu čokoladu, pa maknite s vatre. U drugoj posudi pomiješajte 100 g šećera u prahu, 50 g kako praha, 75 g brašna i ¾ žličice sode bikarbone, pa dodajte čokoladnoj smjesi s trešnjama. U drugoj zdjeli razmutite 3 jaja i umiješajte u smjesu. Izlijte je u namašćeni lim za pečenje, pa pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva – unutrašnjost može biti malo mekša.

Grilane trešnje s preljevom od meda i cimeta

Posebno sočne i fine: trešnje na grilu! Očistite i narežite oko 400 g trešanja na polovice, zatim ih nabodite na štapiće za ražnjiće. Zagrijte grill-tavu i pecite trešnje 10-15 minuta, dok ne postanu lagano „reš“. Maknite sa strane, pustite da se malo ohlade pa ih, još tople, prebacite u zdjelicu. U tavici na laganoj vatri zagrijte oko 20 g maslaca, 4 žlice meda i pola žličice cimeta. Kad se svi sastojci lijepo povežu, maknite s vatre i prelijte po trešnjama, lagano miješajući kako bi se svaki komadić obložio preljevom. Poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije! Ili s puno Brzo & Fino šlaga...

Ružičasti kolačići od trešanja i badema

Probajte slasne kolačiće od trešanja! Napomena: tijesto se priprema jednostavno, ali ga je prije pečenja potrebno dobro ohladiti barem 4 sata. Jednom pripremljeno, u hladnjaku može stajati i do 2 dana.

Očistite 200 g trešanja i sačuvajte sok. Miksajte 170 g Dukat maslaca sobne temperature 1 minutu, dok ne postane kremast. I dalje lagano miksajući, ubacite 135 g šećera, žličicu ekstrakta vanilije i pola žličice ektrakta badema. Zatim dodajte žlicu soka od trešanja i sve miksajte još 1 minutu. Usipajte 240 g brašna, pa još lagano miksajte dok ne dobijete meko tijesto. Pred kraj, miksajući na najmanjoj brzini, dodajte nasjeckane trešnje. Tijesto zamotajte u plasticnu foliju i čuvajte u hladnjaku dok ne očvrsne – minimalno 4 sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Formirajte kolačiće od tijesta u količini od oko 1 žlice pa ih poredajte na papir za pečenje (pripazite da ne budu preblizu, malo će se proširiti). Pecite 10-12 minuta, sve dok rubovi ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad se ohlade, spremni su za posluživanje!

Dodatno, možete ih preliti rastopljenom bijelom čokoladom, barem 30 min nakon što su pečeni.

Mini lisnte pite s trešnjama

Davno smo ustanovili kako je gotovo lisnato tijesto odličan saveznik u pripremi finih zalogaja, slatkih i slanih. U tom duhu predlažemo vam pripremu sočnih mini pita s trešnjama u glavnoj ulozi!

Očistite trešnje, a u zdjelici pomiješajte žlicu i pol bademovog brašna (mljevenih badema) te žlicu i pol vode. U tavici zagrijte trešnje, 100 g šećera, žličicu limunova soka i prstohvat soli. Lagano miješajte oko 5 minuta, dok trešnje ne puste sok, zatim dodajte smjesu badema i vode. Kad sve prokuha, maknite s vatre,i umiješajte žličicu ekstrakta vanilije i pustite da se ohladi. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte odleđeno lisnato tijesto, pa ga razrežite na šest pravokutnika (tri za gornji, tri za donji sloj). Tri pravokutnika prebacite na namašćeni lim za pečenje. U zdjelici pomiješajte jedno razmućeno jaje i 2 žlice mlijeka. Zatim nanesite smjesu na rubove tijesta, pa nadjenite s oko 3 žlice ohlađene smjese s trešnjama. Poklopite nadjev pripremljenim lisnatim tijestom, spajajući rubove (utisnite ih vilicom). Premažite vrh svake pite smjesom jaja i mlijeka i ostavite oko 25 minuta u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva pa pecite 30-35 minuta, dok gornji sloj tijesta ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.

Rižoto s trešnjama i Ribancem

Za kraj, nešto slano! Očistite i nasjeckajte oko 230 g trešanja (punu šalicu) i 1 luk. Na malo maslinova ulja popržite luk, trešnje i lagano posolite. Pustite da se krčka dok luk ne omekša, a trešnje ne puste malo soka. Dodajte šalicu riže, lagano promiješajte i ostavite na vatri 1 minutu. Ulijte šalicu vrućeg povrtnog temeljca ili vruće vode, lagano promiješajte pa kroz sljedećih 15-20 minuta dodajte još 2-3 šalice temeljca. Kad riža omekša, a rižoto je dovoljno kremast, umiješajte 50 g svježe ribanog Ribanca i maknite s vatre. Poslužite s još malo Ribanca.

I, što kažete? Idete s nama u trešnje?