preloader
Tjedan na žlicu

Tjedan na žlicu

Zdjelica puna okusa!

Jela „na žlicu“ odlična su ideja za kad želite pripremiti obroke za cijeli tjedan, a pomažu i u pridržavaju novogodišnjih odluka! Zaboravite dosadne juhe i variva, ovo su naši prijedlozi za prave gurmanske zdjelice.

Povrtna juha s Ribancem

Okrepljujuća juha sa sitnom tjesteninom ili rižom jednako je dobra svježa kao i kad malo odstoji, a priprema se s povrćem i jednim manje uobičajenim sastojkom – koricom Ribanca (mekši dio naribajte i sačuvajte za posluživanje!). Zagrijte par žlica maslinova ulja, pa dodajte 50 g slanine ili sušene kobasice nasjeckane na kockice. Pustite da se kratko poprži, dok ne postane lagano hrskava, a zatim dodaje nasjeckani luk, mrkvu, sitno nasjeckanu stabljiku celera i krumpir narezan na kockice. Posolite, popaprite i pustite da prokrčka, pa kad luk postane staklast, dodajte 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka. Zatim u lonac ubacite 400 g pelata, lagano ih trgajući rukama. Zalijte litrom povrtnog ili pilećeg temeljca, ubacite lovorov list i koricu Ribanca. Kad počne kuhati, dodajte nekoliko listova lisnatog kelja narezanog na trakice i još malo posolite i popaprite. Lagano miješajte još 10-ak minuta, dok krumpir i kelj ne omekšaju. U međuvremenu skuhajte šalicu zvjezdica, ditalina ili slične sitne tjestenine (možete i rižu). Poslužite s natrganim listićima bosiljka, ribanim Ribancem i par kapi maslinova ulja.

Zelena juha od celera

Jako jednostavna, a jako fina juha, za zdjelicu polizati! Na sitno nasjeckajte celer – korijen, stabljiku i listove. Narežite krumpir i sitno nasjeckajte luk. Na malo maslaca zagrijte povrće (listove celera sačuvajte za kraj) i pirjajte 10-ak minuta na srednjoj vatri. Kad luk omekša, dodajte 700 g (oko 3 šalice) pilećeg ili povrtnog temeljca. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša i posolite. Dodajte jedan dio listova celera, a drugi sačuvajte za posluživanje. Maknite s vatre par minuta pa sve usitnite u blenderu zajedno s 2 žlice sjeckanog kopra. Vratite u lonac i umiješajte 100 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Poslužite posipano listovima celera i par kapi maslinova ulja po želji!

Varivo od kupusa s kobasicom

Pikantna mesno-povrtna kombinacija! Po duljini prepolovite 100 g pikantne sušene kobasice (npr. chorizo) pa nasjeckajte na manje komadiće. Ubacite u veliku tavu zajedno s tanko sjeckanim lukom i 100 g krumpira narezanog na kriške.


Pustite da se sve prži u masti od kobasice oko 5 minuta te lagano promiješajte. Dodajte 400 g sjeckane rajčice iz konzerve, u koju ulijte vodu u količini od 2 konzerve. Dodajte kocku pilećeg temeljca i pustite da se prokrčka 10 minuta. Naribajte 100 g kupusa, poklopite i pustite da se kuha još 5 minuta dok povrće ne omekša. Po želji poslužite sa žličicom Brzo & Fino kiselog vrhnja!

Drugačija pileća juha

Klasik kao što je pileća juha uvijek nas dobro okrijepi, no zašto ne probati neku novu inačicu? Ovaj put inpiracija nam je grčka juha avgolemono od piletine, povrća, jaja i limuna! U loncu zagrijte žlicu maslinova ulja, pa ubacite 250 g posoljenih pilećih prsa narezanih na sitne komadiće i pirjajte 5 minuta ili malo više i izvadite sa strane kad je meso gotovo kuhano. U lonac dodajte još 2 žlice ulja pa ubacite sjeckani luk i mrkvu, pola šalice sjeckanog celera i pola žličice sušene majčine dušice. Kuhajte dok povrće ne omekša, pa dodajte litru pilećeg temeljca i 400 ml vode i 120 g ječma ili riže. Kuhajte 8-10 minuta, pa smanjite vatru. U drugoj posudi zagrijte 230 g temeljca, no nemojte pustiti da provre. U zdjelici razmutite 2 jaja i dodajte im pola čaše limunova soka i malo papra. U zdjelicu, lagano miješajući, ulijte vrući temeljac. Smjesu zatim ulijte u juhu, miješajući dok ne se ne zgusne. Umiješajte i piletinu, posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri, kako se ne bi stvorile grudice (nemojte pustiti da provre). 

Pikantna juha od crvene leće

Ova gusta juha, nalik varivu, mogla bi vas iznenaditi čak i ako niste ljubitelj leće! Preporučamo je zbog crvene leće koja se brže od one zelene ili crne, te zbog zanimljivog spoja povrća, čilija i limunova soka. Na maslinovom ulju zažutite luk i 2 češnja češnjaka, zatim dodajte žlicu koncentrata rajčice, kumina i čili praha, posolite i pirjajte nekoliko minuta (po želji ubacite i malo sitno sjeckanog đumbira ili đumbira u prahu). Dodajte litru povrtnog temeljca, 400 ml vode, 200 g crvene leće i mrkvu narezanu na kolutiće. Djelomično poklopite lonac i pustite da se kuha 30-ak minuta, dok leća ne omekša. Po potrebi posolite i djelomično usitnite štapnim mikserom (ili pola količine u blenderu). Po potrebi još malo zagrijte i umiješajte sok od pola limuna (možete povećati količinu) i obilno posipajte svježim korijandrom. Pri posluživanju, ako volite ljuće okuse posipajte s malo čilija u prahu.


S finim juhama i varivima „riješili“ ste planiranje ručka - kod kuće ili na poslu - ili okrepljujuće večere za kraj dana. Naše su žlice spremne!