preloader
Sve savršene kombinacije s matovilcem

Sve savršene kombinacije s matovilcem

Sitnih listova, sladak i zdrav, matovilac je omiljen gost u svakoj salati. On je i iznimno izdržljiva biljka - ne može mu ništa čak ni mraz na -15 stupnjeva! U svakoj dobroj kuhinji matovilac je prava zvijezda salate.

Matovilac obožava voće

Salata od matovilca i leće odlična je klasična kombinacija. Osvježite je s 2 na tanke kriške narezane jabuke, 1 lukom kozjakom i 2 žlice sjemenki suncokreta, te poslužite s dresingom od maslinova ulja i jabučnog octa u koji ste dodali žličicu javorova sirupa.

 

Oko 150 g matovilca, 4 naranče, 100 g crnih maslina, maslinovo ulje i balzamski ocat neobično su ukusna kombinacija, dok matovilac, brie, orasi i naranče čine pravi mali klasik.

Matovilac voli i ribu

Tuna, matovilac, šaka tjestenine od pira, nekoliko sitno sjeckanih kiselih krastavaca i 2 žlice grožđica savršena su salata, koja može postati i ljutkasta dodate li joj jalapeño papričicu. 

 

Fileti skuše, 2 jaja, srednje velik avokado i mlade mahune zvuče kao kompletna salata, ali 250 g matovilca, nešto ulja od kokosa, sol i dresing od senfa i limuna učinit će je neodoljivom.

Matovilac voli pisanice

Kuhana jaja, rotkvice i matovilac idealna su hrskava travanjska salata. Švicarci obožavaju kombinaciju kuhanih jaja, pržene slanine, prženih gljiva i matovilca, a doručak od kuhanih jaja, mladog luka, grane padano i cherry rajčica s bučinim uljem i limunom osvježava dan.