preloader
Srdele, tikvice i patlidžani kao zvijezde finih namaza

Srdele, tikvice i patlidžani kao zvijezde finih namaza

Paštete su odlična baza malih zalogaja, a najbolje su one koje pripremamo sami, od svježih sezonskih sastojaka. Ovo su naši ljetni prijedlozi za prste polizati:

 

Srdele

Riblja pašteta stvorena je za ljetne večeri, uz malo domaćeg kruha i čašu vina. Očišćene srdele (oko 400 g) ispržite na maslinovom ulju ili u pećnici. Prebacite ih u posudu, dodajte 3 žlice maslinova ulja, žlicu kapara te manji sjeckani luk i 50 g maslaca sobne temperature. Po želji ubacite prstohvat mljevene čili papričice ili dimljene crvene paprike. Sve dobro usitnite vilicom ili štapnim mikserom te po potrebi umiješajte još malo maslinova ulja. Kad vam sljedeći put ostane malo srela s gradela – znate što vam je činiti.

 

Tikvice

Tikvice su odlične u svim oblicima, pa zašto ne i kao namaz? Naribajte 4 tikvice srednje veličine i dobro ih procijedite. Sitno nasjeckajte svježi vlasac i peršin (u ukupnoj količini od oko 1 šalice). Prebacite sve u blender i dodajte 1 Galbani ricottu, malo maslinova ulja, sol i papar i usitnite dok ne dobijete kremasti namaz! Poslužite dobro ohlađeno.

 

Patlidžani

Narežite veći patlidžan na kolutiće, poslažite na papir za pečenje, posipajte s malo maslinova ulja i posolite pa pecite u pećnici dok ne omekša i rubovi ne dobiju zlatnosmeđu boju. Na tavici na maslinovom ulju popržite 2 šalice sitno sjeckanog luka, a kad se lagano karamelizira dodajte mu 2 češnja sitno sjeckanog češnjaka (pazite da ne izgori!) pa uklonite s vatre. Kad se pečeni patlidžan ohladi, po želji mu odstranite deblje dijelove kore i usitnite u blenderu. Prebacite u zdjelu, umiješajte luk i češnjak i sve dobro usitnite vilicom. Dodajte još pola čašice Brzo & Fino kiselog vrhnja ili Dukatosa kako bi namaz bio još kremastiji! Posipajte svježe sjeckanim peršinom i poslužite kao dip s tostiranim kruhom ili grisinima, prilog uz pečeno povrće ili jednostavno mažite kao paštetu.

Pripremate li i vi domaće paštete? Podijelite ideje s nama!