preloader
Održavanje noževa

Održavanje noževa

Kako se brinuti o najvažnijem alatu u kuhinji

Upitate li bilo kojeg kuhara ili kulinarskog entuzijasta koja mu je alatka u kuhinji nezamjenjiva, zasigurno će vam bez puno premišljanja reći - nož! Iako cijene vrhunskih noževa znaju biti vrtoglavo visoke, kvalitetan nož dugoročno je isplativa investicija, a ako ga propisno održavate, trajat će vam doživotno!

Oštar nož traje dulje i reže bolje

Nož je potrebno redovito oštriti kako bi rezao bolje, štedio vam vrijeme i živce, ali i poštedio namirnice neurednih rezova. Također, pomalo paradoksalno ali istinito, oštrenje je jedan od koraka koji osiguravaju njegovu dugovječnost. Oštrači noževa mogu biti od različitih materijala i u različitim oblicima pa za konkretni nož treba znati izabrati pravi, a ako u oštrenju niste vješti, uvijek se možete obratiti profesionalcima koji će to povoljno obaviti umjesto vas.

Čist nož, duga ljubav

Noževe ne perite u perilici posuđa, već ih nakon svakog korištenja ručno operite i odmah osušite, a kad je moguće, izbjegavajte deterdžent za pranje i koristite samo mlaku vodu.

Pospremite ga nježno

Vrhunskom nožu, u koji ste uložili izvjesnu svotu novca ali i trud oko održavanja, nije mjesto u ladici s kuhačama i ostalim priborom. Osim što mu se oštrica tako oštećuje, možete se i porezati ako nepažljivo posegnete u ladicu. Magnetna ploča jedna je od najboljih i najpraktičnijih opcija, a postoje i razni drugi držači koji će osigurati da i vaši noževi i vaše ruke budu sigurni.

 

Jeste li vać izvukli noževe iz ladice u kojoj im nije mjesto?