preloader
Najvažniji brzi & fini trikovi za kuhanje

Najvažniji brzi & fini trikovi za kuhanje

Možda se na početničkim greškama najbolje uči, no mi vam svejedno otkrivamo nekoliko korisnih trikova.  

Pročitajte cijeli recept

Prije početka kuhanja pažljivo pročitajte recept. Ponekad je potrebno nešto više vremena između koraka pripreme, kako bi tijesto „odležalo“ u zamrzivaču ili maslac omekšao na sobnoj temperaturi.

Kušajte hranu tijekom pripreme

Držite se recepta, pogotovo ako ste početnik, no najbolje ćete znati nedostaje li soli ili začina ako sami kušate. To pogotovo vrijedi za umake! Nemojte ih kušati vruće; odvojite malu količinu i kušajte kad se ohladi.

Upotrebljavajte svježe namirnice

Priprema temeljaca od osnovnih namirnica jednostavnija je nego što mislite i uvijek bolja opcija od gotove, kupovne varijante. Kad god možete, birajte svježe sezonsko povrće. Rezultat: ukusnije i zdravije jelo.

Dobro zagrijte

Čekajte da se tava dobro zagrije. Kad pečete odrezak, počnite na višoj temperaturi kako bi se zadržala sočnost.

Čistite tijekom kuhanja

Sve što tijekom pripreme možete ukloniti s površine, oprati ili odvojiti za pranje, učinite dok čekate da zakipi voda, da se skuha tijesto ili krumpir i sl. Ne zapostavljajte jelo, no pokušajte u hodu rješavati nered koji nastaje tijekom pripreme. Tako si olakšavate pospremanje nakon obroka i u potpunosti iskorištavate vrijeme u kuhinji.

Više začina, manje soli

Osim što je zdravije, više začina jelima daje više okusa.

Nasjeckajte, ogulite, narežite

Prije nego što upalite štednjak, pripremite sve što je navedeno u receptu da poslije ne gubite vrijeme ili da vam namirnice ne zagore zbog kašnjenja u koracima.

Naučite upotrebljavati začine

Pripremajte jednostavna jela, poput obične kajgane, tjestenine s malo maslinova ulja ili vrhnja, i kombinirajte ih s različitim začinima kako biste upoznali njihov okus te saznali što vam najbolje odgovara.

Nabavite osnovne kuhinjske alate

Obična drvena kuhača, dobar višenamjenski nož, daska za rezanje i kvalitetna tava dovoljni su za pripremu raznovrsnih jela.

Atmosfera je bitna

Uredna kuhinja, dobar razmještaj pribora i posuđa, investiranje u korisna, ali i lijepa kuhinjska pomagala saveznici su uspješnog kuhanja. Ako pripremate jelo prvi put, odvojite dovoljno vremena kako biste izbjegli pritisak. Pustite omiljenu glazbu i guštajte…

 

Kad je riječ o kuhanju, učenje zapravo nikada ne prestaje, no držite li se ovih osnova, ići će brže – i finije.