preloader
Mliječni proizvodi punog okusa i bez kuhanja

Mliječni proizvodi punog okusa i bez kuhanja

Mliječne proizvode konzumiramo gotovo svakodnevno pa vjerujemo da nema kuće u kojoj se u hladnjaku ne nalazi barem jedan jogurt, komad sira ili pakovanje mlijeka. Sjajno je i to što većinu mliječnih proizvoda možemo konzumirati bez termičke obrade.

Jogurt osvježava i štiti probavni sustav, a uz malo češnjaka, začinskog bilja i soli pretvara se u fini brzinski dip za tortilje, krekere ili prepečeni kruh. Izvrstan je i kao preljev za salatu – dodajte mu malo maslinova ulja, soli i začinskog bilja i dobili ste domaći dresing od jogurta.

 

Kiselo vrhnje je dobri stari klasik, idealan za umake, u francuskoj salati umjesto dijela majoneze, a savršeno se slaže s gustim juhama i varivima: kad ih servirate, u tanjur dodajte žlicu kiselog vrhnja!

 

Svježi sir najdraži nam je u kombinaciji s kiselim vrhnjem i mladim lukom (ili svježim vlascem), a dodavanjem crvene paprike i češnjaka postat će fini namaz. Ako volite grčki tzatziki, izmiješajte svježi sir s vrhnjem, dodajte ribani krastavac, češnjak, malo maslinova ulja i svježi sitno sjeckani kopar – i evo namaza koji ćete obožavati.

 

Tvrdi sir najbolji je s pršutom i dobrim kruhom, a ako dodate malo kiselih krastavaca, na kolutove rezanu rajčicu i list-dva salate, to je već bogati sendvič. Može i jednostavnije – narežite tvrdi sir na kockice pa uživajte u njemu uz čašu dobrog vina i grožđe.

 

Vrhnje za šlag treba uvijek imati pri ruci jer se začas može pretvoriti u finu chantilly kremu. Dodajte mu sjemenke vanilije i malo šećera u prahu, dobro istucite, napunite slastičarsku vrećicu i istisnite uz kolač ili voće. Jeste li znali da je ovo vrhnje izvrsno i u gustim krem juhama?

 

S mliječnim proizvodima nikad nećete pogriješiti, pripazite jedino na rok trajanja.