preloader
Kiselo vrhnje na sve načine

Kiselo vrhnje na sve načine

Kiselo vrhnje dio je kulinarstva od pamtivijeka: u njemu su uživali još u Mezopotamiji prije tri-četiri tisuće godina. Norvežani ga zovu romme, Francuzi creme fraiche, a Amerikanci crema mexicana. Mi ga zovemo - omiljenim sastojkom najdražih jela!

1000 umaka, jedan sastojak: kiselo vrhnje

Mladi luk, vlasac, sol, limun, malo ulja, kiselo vrhnje. Žustro pomiješati i bijeli umak koji savršeno ide uz grickalice ili kao preljev na salate. Varirati po želji.

Žlica-dvije kiselog vrhnja dodanog mesu poprženom na putru daje najukusniji bijeli umak.

Tajna najukusnijeg preljeva za knedle je kiselo vrhnje pomiješano s cimetom i šećerom.

Tajni sastojak

Kiselo vrhnje je onaj tajni sastojak koji tijestu daje vlažnost, mekoću i sočnost. Dodajte ga za savršeno prhko tijesto, odličan biskvit ili slasno pecivo.

 

Posebno dolazi do izražaja u kolačima s bobičastim voćem, kod kojih tijesto možete i preskočiti - i dalje će to biti slastica za prste polizati.

Točka na i

Jaja svatko zna razbiti, ali kajganu savršene mekoće i okusa čini baš dodatak malo kiselog vrhnja. Istu tajnu krije i dobar pire-krumpir.

 

Gusta juha od rajčica sasvim je nešto drugo kad je prožima kiselkasti okus vrhnja.