preloader
Kesteni u slatkim i slanim jelima

Kesteni u slatkim i slanim jelima

Kesteni su pravi glasnici jeseni koji nas svojim slatkastim okusom i zamamnim mirisom što se širi ulicama polako uvode u zimu. Teško im je odoljeti na koji god način bili pripremljeni.

Plod kestena bogat je kalijem, a siromašan natrijem, što ga čini savršenom namirnicom za uravnoteženje krvnog tlaka i smanjenje hipertenzije. Bogat je i vlaknima koja su odlična za reguliranje razine masti, kolesterola i triglicerida. A uz to što nam čine dobro, kesteni su i izrazito ukusni!


Iako ih najčešće jedemo pečene na otvorenoj vatri ili kuhane, kesteni se mogu spremiti na mnogo načina, a od njih se radi i brašno. U kulinarstvu mogu biti glavna namirnica i u slatkim i u slanim jelima.


Od slatkih nam je varijanti najpoznatiji kesten-pire (kupovni ili domaći), s divnom mirisnom notom ruma, obogaćen tučenim vrhnjem za šlag i serviran u desertnim čašama. Ali taj isti pire od kestena glavni je sastojak mnogih slastica, poput kesten-rolade koja se vrlo jednostavno sprema: potrebno je ispeći lagani biskvit za roladu, premazati ga kremom koju smo napravili od pirea od kestena, ruma i maslaca (a može i ribane čokolade), zarolati, izvana premazati istom kremom te prošarati otopljenom čokoladom.


A kako napraviti pire od kestena? Kilogram kestena prelijte vodom i skuhajte, potom ih temeljito očistite i pretvorite u pire uz pomoć „drepalice“ ili preše za krumpir. U posebnoj posudi zakuhajte 200 ml vode, dodajte 300 g šećera te kuhajte dok se šećer ne otopi i otopina ne pretvori u sirup. Tako pripremljenom otopinom zalijte protisnuti kesten, dodajte malo vanilije i sve dobro izmiješajte. Možete dodati i malo ruma. Spremite u sterilizirane posude i čuvajte u hladnjaku.

Od istog se pirea vrlo lako može pripremiti sočna torta: napravite pire od 500 g kuhanih kestena, dodajte 150 g otopljenog maslaca, 250 g šećera, 100 g sjeckanih badema, 1 žlicu gorkog kakaa, 4 jaja (odvojite žumanjke, od bjelanjaka istucite snijeg, dodajte mrvicu soli), vrećicu vanilin šećera, ribanu koricu naranče i jednu žlicu škrobnog brašna. Sve sastojke osim tučenih bjelanjaka dobro izmiksajte, tučene bjelanjke lagano umiješajte u smjesu pa sve izlijte u namašćeni kalup za tortu. Pecite na 180 stupnjeva 35-40 minuta.


Kesten se u slanim jelima koristi od predjela pa sve do glavnog jela.


Od njega se radi bogata, gusta juha kojoj okus možemo pojačati kockicama pržene slanine ili pršuta, kao i ovaj slasni, kremasti rižoto: na maslacu popržite sitno sjeckani luk, dodajte 250 g riže i tostirajte je, zalijte čašicom konjaka. Kad alkohol ispari, zalijte temeljcem, kuhajte 5 minuta, potom dodajte 300 g svježih grubo rezanih kestena i dalje kuhajte uz stalno zalijevanje temeljcem dok riža ne postane al dente. U ovaj rižoto možete dodati i još dvije sezonske namirnice, gljive i bundevu.

Kesteni se izvrsno slažu s mesom i stoga ih nalazimo u mnogim glavnim jelima poput pečene purice punjene nadjevom od kestena, ili u gulašima, posebno onima od divljači. Može ih se umiješati u nadjeve za slane pite, ali i omotati trakama slanine pa ispeći u pećnici ili na tavi te poslužiti kao snack.

 

A znate li koja je razlika između kestena i maruna? Kesten se već na prvi pogled od maruna razlikuje po boji i obliku. Kesteni su manji i tamniji, dok su maruni veći, obliji i sjajniji. Razlikuju se i po okusu - kesteni su više brašnasti, neutralnijeg okusa, dok su maruni hrskaviji i slađi. 

 

Upravo se zato kesteni više koriste za brašno i razne kreme, dok maruni najčešće zablistaju u desertima ili završe kao francuski klasik marron glacé – kandirani, glazirani marun u šećernom sirupu koji se jede samostalno ili kao dodatak mnogim slasticama. 

 

A kesteni se od maruna razlikuju i po cijeni. Pogađate li koji su skuplji?