preloader
Kako servirati sireve i s čime ih kombinirati

Kako servirati sireve i s čime ih kombinirati

Serviranje ne traži nerviranje! Impresionirajte goste sirnom platom slijedeći jednostavna pravila.

Stručnjak za sireve ne postaje se preko noći, no sirna plata zasigurno je korak naprijed. Proučite naše preporuke, no ne zaboravite uživati i improvizirati.

Što različitije, to bolje! Različite boje, teksture i oblici sireva učinit će platu zanimljivijom. I finijom, naravno, jer to znači i više okusa.

 

Prezentacija je pola uspjeha: sir poslužite na drvenoj plitici, dasci, mramornoj ili staklenoj ploči, slamnatom podmetaču ili u košarici.

Jake sireve oštrog i intenzivnog okusa i mirisa ne stavljajte pokraj nježnijih, mladih sireva delikatnog okusa.

 

Nećete pogriješiti dodate li masline, svježe i suho voće, chutney od luka, džem od rajčica i slične „oblizeke“.

 

Poredajte ih po vrsti poslužujete li sireve od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. Sirevi od različitih vrsta mlijeka prilično su različitih okusa, što će pridonijeti raznovrsnosti plate.

Sireve servirajte s korom, osim ako je nejestiva (ako sadržava vosak ili tkaninu). Okus sira iz sredine nije jednak okusu sira uz koru, ali upravo to pridonosi uživanju u kriški.

Sir izvadite iz hladnjaka barem jedan sat prije posluživanja jer ćete punu aromu osjetiti jedino na sobnoj temperaturi. Pritom ne zaboravite da meki sirevi sobnu temperaturu postižu prije nego tvrdi. Odmotajte sir iz ambalaže i režite neposredno prije serviranja jer se od toga trenutka počinje sušiti.

Sir i vino, zaljubljeni par
Bijela i pjenušava vina slažu se s kremastim, masnijim sirevima kao što su brie ili svježi kozji sir, kao i sa sirevima s plemenitom plijesni i oporim sirevima. Teži plavi sirevi poput roqueforta dobri su i uz slatka desertna vina. Crna vina vole sireve s punom aromom, slatkaste i pikantne, poput Ribanca i Pekorela. Pokušajte kombinirati sireve i prema podrijetlu i zemljopisnoj lokaciji.

 

Uz sireve poslužite kruh, narezan na manje kriške. Nećete pogriješiti dodate li masline, svježe i suho voće, chutney od luka, džem od rajčica i slične „oblizeke“.

Naposljetku, istražujte i zanemarite pravila ako ste otkrili novi okus u kojem uživate. Kao i kod svake umjetnosti – vodite se smjernicama, ali i prepustite kreativnosti.