preloader
Kako pripremati dagnje

Kako pripremati dagnje

Dagnje su najčešće konzumirane školje tijekom ljetnih mjeseci, dostupne su nam od svibnja pa sve do kraja rujna, kako količinom, tako i cijenom.


Dagnje su školjke koje volimo jesti u restoranima i zalogajnicama na našoj obali, ali i spremati i u svojim kuhinjama po povratku s ljetovanja. U ovim kalorijama siromašnim školjkama ćete naći dobar udio željeza, kalcija, selena i fosora, kao i folne kiseline, joda i natrija. Kupuju se u ribarnicama ili u supermarketima s rashladnim uređajima koji prodaju ribu.

Kako očistiti dagnje?

Svježe dagnje moraju biti žive, čvrsto zatvorenih crnih ljuštura.  Ako slučajno naletite na one koje su otvorene ili slomljene, bacite ih. Dagnje su vrlo često pune naslaga i raznih ljuštura. Zato ih je najbolje na nekoliko minuta uroniti u zdjelu punu hladne vode u koju ste dodali soli te ih potom dobro iščetkati kako bi se uklonile sve naslage.


Možete to napraviti i žicom za suđe, kao i nožićem. Zatim uzmite „bradicu“, dio koji viri iz školjke, a kojim se školjka drži za stijenu ili za drugu školjku, izvucite ga i odstranite. Na taj način očistite sve školjke i dobro ih isperite.

Kako kuhati dagnje?

Dagnje stavite u veliki lonac, prekrijte ih tekućinom (vodom ili mješavinom vode i vina), pokrijte poklopcem i kuhajte nekoliko minuta dok se školjke ne otvore. Sve školjke koje se nisu otvorile, uklonite. Uzmite otvorenu školjku pa lagano nožićem odvojite meso od ljušture.

Na koji način pripremiti dagnje?

Dagnje se mogu spremati na razne načine, ali se ne preporučuju sirove, čak ni ako ste sigurni u njihovo porijeklo i svježinu. Dakle, dagnje se uglavnom konzumiraju termički obrađene, vrlo često samo pokapane limunom.


Mogu se spremiti i u umaku od rajčice pa poslužiti s tjesteninom ili rižom.


Izvrsne su i u juhi, a u našem podneblju je zasigurno najpoznatija buzara od dagnji; dagnje se kuhaju u mješavini vode i bijelog vina, uz dodatak češnjaka, svježeg lišća peršina, finog maslinovog ulja i krušnih mrvica. Kod buzare jednako volimo i samo meso dagnje, i umak u kojem su se kuhale koji nerijetko pomažemo s komadom kruha.

 

Spremite dagnje na vama omiljeni način i podijelite s nama recept jer ljetu još nije kraj.