preloader
Jelovnik za doček u zadnji čas

Jelovnik za doček u zadnji čas

Brze i fine ideje za zalogaje u najluđoj noći

Ostajete kod kuće uz filmski maraton ili radite tulum za doček? Donosimo ideje uz koje ćete zadovoljiti svačiji ukus.

Hrskavo – kremaste kombinacije

Pripremite krekere, nachos čips, tostirani kruh ili tijesto za pizzu koje ste pokapali s malo maslinova ulja i posipali začinima pa ispekli i narezali na manje komadiće. Poslužite uz kremaste dipove od kombinacije naribanog sira, Brzo & Fino gotovih umaka i začina, guacamole te namaze. 


Inspiraciju potražite ovdje!

Sirna plata  

S klasičnim sirnim zalogajima nikad nećete pogriješiti, a gosti će u njima uživati cijele večeri. Birajte sireve različitih boja i oblika te ih poredajte od najintenzivnijih prema najblažima. Izvadite ih iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja kako bi razvili punu aromu. Režite ih netom prije serviranja, poslužite uz kockice kruha, krekere, suho ili svježe voće, voćni džem i chutney od rajčice ili luka. U obzir dolazi i čokolada! Sireve s plemenitim plijesnima President brie ili camembert kombinirajte s tamnom, a ementaler s mliječnom ili bijelom čokoladom. 

Kroketi od ricotte i špinata

Za sočne krokete inspirirane Italijom trebat će vam oko 800 g svježeg špinata, 150 g omekšanog Dukat maslaca, 220 g Galbani ricotte, vrećica ribanog Ribanca, 2 prstohvata soli i papra, prstohvat muškatnog oraščića, šalica brašna, 2 jaja i 3-4 žlice maslinova ulja. Kratko blanširajte špinat ili ga popržite u tavi, tek toliko da uvene. Pustite da se osuši, pa dok je još topao, pomiješajte s maslacem, zatim dodajte ricottu, Ribanac i začine. Žlicom oblikujte čvrste kuglice pa zagrijte maslinovo ulje u tavi. Uvaljajte u brašno pa u razmućena jaja i po želji u krušne mrvice te pržite u ulju dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Krokete izvadite na papirnati ručnik koji će upiti višak masnoće pa poslužite. 

Začinjene mesne okruglice

Pomiješajte oko 800 g mljevene puretine sa sitno sjeckanim lukom, 2 žlice ribanog đumbira, začinskom mješavinom garam masala (ili kombinacijom kumina, korijandra, kardamoma, muškatnog oraščića, klinčića i cimeta) i formirajte kuglice. U dubljoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa pržite kuglice dok ne postanu hrskave. Kad su sve gotove, izvadite ih na papir za pečenje i još zapecite u pećnici 5-8 minuta. Posipajte svježim sjeckanim korijandrom i služite uz dip od Dukatosa i svježeg korijandra. Okruglice možete poslužiti i na štapiću! 

Sočni čokoladni kolač

…koji možete poslužiti kao tortu ili narezati na manje kocke kako bi svatko (neki i više puta) mogao uživati u čokoladnim zalogajima bez glutena, a ako želite uživati u čistom okusu čokolade, i bez šećera! Rastopite pola Dukat maslaca i 500 g tamne čokolade. Dodajte oko 5 žlica mljevenih badema (može lješnjaka ili oraha, a može i kombinacija orašastih plodova) i malo ribane limunove korice. Izmiksajte 6 jaja pa ih umiješajte u čokoladnu smjesu, izlijte u namašćeni kalup i pecite na 180 stupnjeva 20-30 minuta (slobodno produljite vrijeme pečenja ako ne volite kolače koji su iznutra mekši). 

 

Naravno, nemojte zaboraviti na pravi novogodišnji klasik francusku salatu, uz koju je dovoljno narezati malo kruha, salame, pršuta i sira.

 

Uz dobre zalogaje, i šampanjac je finiji. Sretna nova godina!