preloader
Jednostavne i slatke ideje s beze korama

Jednostavne i slatke ideje s beze korama

Beze kore i kreme vole se javno. U čemu je tajna, znaju svi koji u njima uživaju, a ove ideje dobro će doći i onima koji beze tek trebaju otkriti.

Nježne, krhke i slatke beze kore nadahnjuju nas na brojne jednostavne, a efektne deserte. Torta od beze kora poznata je i kao pavlova, po ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a varijacije su brojne. Kore od tučenih bjelanjaka („snijega“) zahtijevaju više pažnje kod pečenja, a kreme kojima ih nadijevate neka budu što jednostavnije i laganije. Dotad svakako proučite ideje za odlične beze deserte.

Jednostavna ljetna pavlova

Red beze kore, red tučenog vrhnja (kojem ne treba dodavati šećer), red bobičastog voća – borovnice, maline, ribiz, sve u dva sloja. Pripazite na sok od voća kako vam se donji sloj torte ne bi urušio. Tortu možete slagati i u kalup te ga ukloniti kad se sve dobro ohladi.

Beze s kremom od kave

Za svilenkastu kremu od kave na pari pomiješajte 5 žutanjaka, 120 g šećera i 1 veću šalicu jake crne kave. Kada se ohladi, dodajte 200 g maslaca za savršeno glatku kremu. Kremom nadjenite dva sloja beze kora. Veći sladokusci prilikom serviranja mogu dodati i šlag.

Slatko-gorka beze torta

Krema od tučenog vrhnja s dodatkom ribane korice naranče, sjemenki vanilije i malo vanilin šećera. Po želji umiješajte i rastopljenu bijelu čokoladu, a pripremate li beze kore sami, u smjesu dodajte malo korice naranče i sjemenke vanilije.

Za one koji nemaju puno vremena i slastičarskog umijeća, rješenje su gotove kore koje možete kupiti u slastičarnici.

Čokoladni beze


Za pripremu beze kora s dodatkom kakaa treba vam 6 bjelanjaka, 200 g šećera, prstohvat soli, 1 žličica bijelog octa i 1 žličica gustina, malo ekstrakta vanilije te 5 žličica gorkog kakaa. Prije pripreme posudu očistite s malo octa i pazite, u bjelanjcima ne smije biti ni trunke žumanjka! Šećer dodajte postupno, zatim ocat, vaniliju, gustin i kakao na kraju. Kore nadjenite tučenim vrhnjem s vanilijom, uz dodatak jagoda ili malina. Želite li pojačati okus, u kremu možete umiješati i malo mascarponea.

Eton Mess


Tradicionalni engleski desert u čaši pod ovim je imenom poznat još od 19. stoljeća, a jednostavan je za pripremu. Idealan za neiskusne kuhare, štoviše, kako mu i ime kaže, mora biti neuredan! Sastoji se od komadića beze kore, tučenog vrhnja i jagoda. Jedan dio jagoda smiksajte u blenderu, pomiješajte sa šlagom i komadićima kora u čaši, a dio jagoda nasjeckajte i stavite na vrh. Za zanimljiviji okus dodajte i liker od limuna ili svježu metvicu. Uz jagode slobodno dodajte maline ili drugo šumsko voće.