preloader
Jedan umak bolonjez, jela za cijeli tjedan

Jedan umak bolonjez, jela za cijeli tjedan

Kad imate dobar temelj, lakše ćete planirati i pripremati obroke kroz tjedan.

Organizacija je pola posla, a to pogotovo vrijedi u kuhinji. Neke kombinacije sastojaka ili umaci, poput bolonjeza, mogu poslužiti kao odlična baza za brojna druga jela. Pripremljeni umak možete čuvati u hladnjaku ili zamrznuti za poslije, čime ste skratili postupak pripreme jela, ali i planiranja obroka!

Bolonjez ili ragù alla bolognese priprema se od mljevenog mesa, luka, celera, mrkve, pasirane rajčice i vina, a njegove inačice variraju od kuhara do kuhara - po jednima se koristi bijelo, po drugima crno vino; jedni preporučuju junetinu, drugi svinjetinu; neki stavljaju više, neki manje rajčice... Također, prema tradicionalnom receptu za ragu, obvezan je sastojak mlijeko, za nježniji okus i boju umaka. 


Umak bolonjez bolji je što se dulje kuha, pa je odlična opcija ako imate vremena za stajanje kraj štednjaka. Sve će vam se to vratiti jer ćete tijekom tjedna uživati u jednostavnim kombinacijama! Ovo su naši prijedlozi:

Pečeni krumpir s umakom bolonjez 

U pećnici na 200 stupnjeva ispecite cijele krumpire. Kad omekšaju, izvadite ih pa svaki krumpir zarežite u obliku kružića, po potrebi malo izdubite te ispunite zagrijanim bolonjezom. Posipajte ribanim Dimsijem ili dodajte plošku mozzarelle i servirajte toplo uz žličicu Brzo & Fino vrhnja.

Zapečeni bolonjez muffini

Ove zapečene bolonjez zalogaje možete ponijeti i na posao! Umaku slobodno dodajte još povrća, narezanu tikvicu ili brokulu, pa sve izmiješajte s kuhanom tjesteninom – pennama ili pužićima. Umiješajte još 2-3 jaja i vrećicu ribanog Ribanca. Prebacite u namašćene kalupe za muffine i pecite oko 20 minuta.

Lazanje ili cannelloni

Kad imate gotov bolonjez, priprema lazanja vrlo je jednostavna, samo trebate izabrati nadjev – gotovi Brzo & Fino umak okusa bechamel ili ricottu, dodati origano, sol i papar te po želji mozzarellu, Ribanac ili tanko rezane kriške sira, a slobodno ubacite i sezonsko povrće: špinat, rajčice, bundevu…

 

Cannellone je jednostavno pripremiti – zarolajte tijesto za lazanje (ili kupite gotove cannellone), pa nadjenite umakom. Predlažemo i ovu kombinaciju – na malo maslinova ulja kratko zagrijte špinat ili blitvu, posipajte s malo muškatnog oraščića, soli i papra, dodajte ricottu i pomiješajte. Na dno kalupa stavite bolonjez, nadjenite cannellone smjesom ricotte i povrća pa ih prebacite u kalup i prelijte s još bolonjeza. Posipajte ribanim Ribancem i pecite na 180-200 stupnjeva dok rubovi i sir ne postanu zlatnožuti.

Chilli con carne

Malo začinjenija, dorađena verzija umaka bolonjez idealna je za hladnije dane. U bolonjez dodajte još pasirane rajčice, čili ili kajenske paprike, slatku crvenu papriku u prahu, crveni ili smeđi grah iz konzerve, kumin u prahu te malo svježe paprike, sve dobro prokuhajte pa služite u zdjelici s natrganim tortiljama (zagrijte ih u pećnici) ili uz rižu dugog zrna, s Brzo & Fino kiselim vrhnjem ili malo ribanog sira.

Mesna pita

Lisnato tijesto narežite na četvrtine, pa složite u posudice za pečenje. Nadjenite bolonjezom, preklopite rubove i zarežite tijesto na površini u obliku križića. Premažite razmućenim jajetom, kalupiće stavite na pladanj za pečenje, pa pecite dok tijesto ne pozlati, oko 15 minuta na 200 stupnjeva. Za bogatiji okus, bolonjezu možete dodati i špinat te ribani sir ili Salakis.

Tortilje 

Tortilja wrap, jednostavni i ukusni obrok, ako je kvalitetno zapakiran, može biti i idealan ručak na poslu. Nadjev obogatite sastojcima koji su vam pri ruci – u zagrijane tortilje stavite umak bolonjez (pazite da ne bude rijedak) pa dodajte ribanu Sirelinu Goudu, svježe paprike, zelenu salatu narezanu na trakice, avokado… Obogatite žličicom-dvije Brzo & Fino milerama ili kiselog vrhnja i uživajte!

Umaku možete dodati i malo čilija u prahu, a želite li uživati u zapečenoj verziji, enchilladama, nadjenite tortilje, zarolajte, posipajte ribanom Goudom i pecite u pećnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Poslužite uz zelenu salatu i Brzo & Fino kiselo vrhnje.

Pastisio  

Grčko jelo slično lazanjama priprema se od tjestenine (penna ili rigatona), bolonjeza i bešamela. Kuhano tijesto i bolonjez u slojevima složite u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje, prelijte mješavinom Brzo & Fino umaka okusa bechamel i jednog jajeta, posipajte Ribancem te zapecite do lijepe zlatnožute boje. Prema pastisiju je nastao i klasik egipatske kuhinje, makaroni s bešamelom (ma’karonah bil bechamel). Iako u originalni recept ne idu rajčice, možete ga prilagoditi – umaku dodajte malo majčine dušice, pimenta i cimeta. Na dno kalupa stavite kuhane penne, polovicu ukupne količine, u koje ste prethodno umiješali malo Brzo & Fino umaka okusa bechamel. Zatim dodajte meso, pa opet tijesto, na kraju sve prelijte Brzo & Fino umakom i zapecite u pećnici. 

Pizza bolognese   

Za kraj, nešto jednostavno što svakako vrijedi probati. Tijesto za pizzu nadjenite bolonjezom pa po želji dodajte mozzarellu narezanu na ploške, ribani sir, svježe rajčice, masline... Najjednostavnija rješenja ponekad su i najsočnija!

Pripremate li i vi bolonjez na druge načine, osim s tjesteninom? Podijelite svoje ideje s nama.