preloader
Higijena u kuhinji

Higijena u kuhinji

Recite ne nepozvanim gostima

Različiti mikroorganizmi, virusi, gljivice i bakterije dio su naše svakodnevice. Postoje dobre bakterije koje su važne za naše zdravlje, ali i one loše zbog kojih se suočavamo s probavnim problemima, trovanjem hranom i infekcijama. Pod „nepozvanim gostima“ mislimo baš na te, loše bakterije koje zbog krivih navika lako pronađu put do prostora u kojem pripremamo hranu. Kako biste sačuvali sigurne i čiste kuhinjske površine, prisjetite se ovih savjeta:

Koristite različite daske za rezanje

Neka jedna daska bude za povrće, druga za meso, a treća za ribu. Kako ne bi došlo do zabune, izaberite daske različitih oblika ili boja. Nakon svake upotrebe dasku isperite toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Koristite li drvenu dasku, obavezno je obrišite nakon pranja da zbog vlage ne bi došlo do razdvajanja dijelova. Ako se to ipak dogodi, najbolje da dasku zamijenite novom.

Mijenjajte spužvicu za pranje posuđa

Vjerojatno ste već upoznati s činjenicom da su spužvice za pranje posuđa najprljaviji predmet u kuhinji. Ironično, nije li? Na spužvicama ne treba štedjeti, najbolje ih je često mijenjati. A da bi trajala što dulje, treba je redovno prati. Ako imate perilicu posuđa, slobodno operite spužvicu u žičanoj posudi s priborom za jelo. Druga opcija je da preko noći spužvicu namočite u posudicu s alkoholnim octom. Ujutro je spužvica spremna za upotrebu, a za dodatnu dezinfekciju alkoholni ocat slobodno izlijte u sudoper

 

Mijenjajte kuhinjske krpe

Budući da su gotovo uvijek vlažne, kuhinjske krpe idealno su mjesto za razmnožavanje bakterija. Neka u ladici uvijek bude čistih krpa kako biste ih mogli češće mijenjati. Za sve „neurednije“ situacije poslužite se papirnatim ručnikom koji možete baciti odmah nakon upotrebe.

Redovno čistite ručke od hladnjaka i kuhinjskih ladica

Barem jednom tjedno obrišite kuhinjske površine koje svakodnevno koristite, a koje u redovnom čišćenju nerijetko budu zaboravljene. Ručke od hladnjaka ili kuhinjskih ladica često dodirujemo tijekom pripreme hrane, zbog čega bismo ih trebali i često brisati. Isti se savjet odnosi i na unutrašnjost hladnjaka i ladica u kojima držite svježe namirnice.

 

Organizirajte površine

Neka kuhinja uvijek bude organizirana. Napravite posebno mjesto za začine, čajeve, tjestenine, ulja i ostale namirnice. Neka svaka staklenka ili posuda bude ispunjena i označena kako ne bi bilo zabune.

 


Zlatno pravilo higijene u kuhinji sigurno već znate: prije pripreme namirnica i nakon konzumacije hrane obavezno nasapunajte i isperite ruke u toploj vodi. Neka pranje ruku bude ritual i zdrava navika za zdravlje cijele obitelji.