preloader
Fine ideje za prijelazno razdoblje

Fine ideje za prijelazno razdoblje

Sve svježija jutra, sve kraći dani i dugi rukavi su tu. Veselili im se ili ne, moramo priznati kako je prijelaz iz ljeta u jesen najfiniji upravo na tanjuru.

Iako su vrući dani iza nas, na tržnicama je itekako zanimljivo, a više nam i nije problem paliti pećnicu. U tom duhu, imamo nekoliko ideja za jednostavne kombinacije koje će vas baš fino pripremiti za jesen

Pečeni batat s medom

Za finije uplovljavanje u boje i okuse jeseni, predlažemo neobičnu kombinaciju slatkastog batata i (još slađeg) meda, zaokruženu prstohvatom čilija. Zbog pečenja, priprema traje malo dulje, no isplati se probati, jer kao kuhar ovdje nemate puno posla. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dobro očistite tri batata srednje veličine (ne trebate guliti, samo ih dobro izribajte), zatim ih vilcom probušite na nekoliko mjesta te svaki zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite sve dok potpuno ne omekšaju (oko sat vremena). Za to vrijeme, u tavici pomiješajte 3-4 žlice meda i 80 g Dukat maslaca te začinite prstohvatom soli. Pustite da lagano prokrčka, pa maknite s vatre. Kad se ohladi, dodajte 2 žlice jabučnog octa. Kad se krumpiri malo ohlade, prebacite u posudu za pečenje – cijele ili usitnjene na manje komade pa prelijte s pola količine umaka od meda. Zapecite ih još 15-ak minuta pa sve poslužite preliveno s preostalim umakom od meda i pahuljicama čilija.

Tikvice i krumpiri iz tavice

Zagrijte par žlica maslinova ulja u većoj tavi. Narežite oko 500 g krumpira na tanke ploške, pomiješajte sa 3 češnja sitno sjeckanog češnjaka, lagano posolite i popaprite, izmiješajte pa prebacite u zagrijanu u tavu. Pustite da se krumpir zapeče nekoliko minuta bez miješanja te da dobije zlatnosmeđu koricu, zatim lagano promiješajte špatulom ili kuhačom. Dodajte malo majčine dušice, promiješajte pa prebacite u zdjelu sa strane. Zatim u istoj tavi na još malo maslinova ulja ispržite tikvice, posolite i popaprite te pomiješajte s krumpirima. Pazite da vam tikvice ne budu premekane, već lagano hrskave. Želite li „podebljati“ jelo u čast sve hladnijih dana, tijekom prženja ubacite i slaninu narezanu na kockice.  

 

Pečene paprike u svim varijacijama

Ako postoji povrće koje je savršen spoj ljeta i jeseni, onda su to paprike – pritom mislimo na sočne, mesnate crvene pečene rog paprike. Da biste ih ispekli, dovoljno ih je poslagati na papir za pečenje i ispeći u pećnici. Kad vidite da se počinju pojavljivati mrlje od pečenja, lagano ih okrenite (pazite da ih ne probušite!). 

Kad su gotove, ravnomjerno zapečene i meke, izvadite ih, prebacite u zdjelu i poklopite. Ogulite ih tek kad se potpuno ohlade, a onda ih možete poslužiti uz kap maslinova ulja, mrvu češnjaka i svježeg peršina, tako servirati na bruskete sa Salakisom ili pak s njime izblendati u namaz; dodati u kajganu, servirati kao prilog… Pripremite caprese s pečenim paprikama: dodajte im mozzarellu i listove svježeg bosiljka i prelijte maslinovim uljem.

Pečene šljive  

S krajem ljeta, sočne šljive nas zovu s tržnica, a ovo voće posebno volimo u različitim jelima: od knedli do jednostavno pečenih šljiva u pećnici u kombinaciji s medom, cimetom ili pak samo grilanih na tavi.
Za aromatične pečene šljive, dovoljno ih je posipati smeđim šećerom, cimetom u prahu i preliti medom, pa peći oko pola sata na 180 stupnjeva dok fino ne omekšaju. Možete im dodati i majčinu dušicu ili ružmarin, a ovako pečene šljive odličan su prilog raznim jelima, tople ili ohlađene, doručka do deserta!

Evo i jednostavne ideje za predjelo ili prilog, zapečene šljive s mozzarellom. Šljive narežite na polovice, pa zapecite na tavi na malo maslaca – barem 5 minuta ili sve dok se lijepo ne zapeku. Izvadite iz tave i pustite da se ohlade, pa servirajte s mozzarellom, posolite i popaprite te zalijte maslinovim uljem, a možete probati i verziju sa svježim kozjim sirom.

 

Gljive iz pećnice

Jednostavan način pripreme omiljenih sezonskih gljiva, uz malo truda i nešto začina, a možete ih kombinirati s tjesteninom, palentom, mesom ili poslužiti na tostiranom kruhu kao zanimljivu jesensku brusketu!

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Očišćene i nareane gljive prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Dodajte koju grančicu majčine dušice ili ružmarina i pecite 15-ak minuta, sve ok gljive ne počnu puštati sok. Izvadite iz pećnice i izlijte tekućinu (nemojte proliti, sok od pečenja gljiva možete iskoristiti kao dresing umak!). Kad ste izlili sok, vratite gljive u pećnicu još 30-ak minuta, dok se ne zapeku. Kad su gotove, izvadite majčinu dušicu ili ružmarin te prebacite u zdjelu i dodajte sjeckani svježi peršin ili vlasac.

Početak jeseni dobra je prilika da osvježite znanje o gljivama.