preloader
Fine ideje za jela s grožđem

Fine ideje za jela s grožđem

Grožđe je možda već samo po sebi savršen snack, no dajte mu priliku i u drugim jelima!

Kasno ljeto i jesen obilježeni su uživanjem u grožđu. Ako se nas pita, grožđe je idealna prirodna grickalica, bilo da ga jedete na plaži ili na poslu, grickate uz omiljenu seriju ili u malo „ozbiljnijoj“ verziji: uz komad finog sira.

No, na koje sve načine možete uživati u slatkim bobama grožđa – pritom ne mislimo (samo) na vino? Koliko god da ga volimo u izvornom obliku, na grožđe često zaboravljamo kad je riječ o pripremi drugih jela. Zato smo prikupili nekoliko finih i jednostavnih ideja, od kojih je samo jedna desert, jer nam se čini da je grožđe nepravedno zapostavljeno u kuhinji.

 

Focaccia

Aromatični zalogaj stvoren za druženja uz čašu vina! Tijesto za pizzu posipajte s malo maslinova ulja, zatim poslažite ploške brieja, natrgajte i rasporedite grančice ružmarina te cijele bobice grožđa. Pecite 20-ak minuta na 200 stupnjeva, dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju, a grožđe ne počne lagano prskati od pečenja.

 

Sorbet  

Želite li grožđe „podići“ od obične na razinu malo zanimljivije grickalice (ili osvježavajućeg deserta posebne teksture), jednostavno ga zamrznite. Njime možete obogatiti i smoothieje.

Korak više: pripremite sorbet! Izblendajte zamrznute bobice grožđa (3-4 grozda srednje veličine), dodajte 2 žlice šećera i 2 žlice limunova soka. Osvježavajuće i jednostavnije od sladoleda.

 

Salata s grožđem

Razno bobičasto voće se odavno pokazalo odličnim u salatama, pa zašto ne i grožđe? Možete pripremiti i slatku i slanu verziju pa poslužiti ovisno o dobu dana. Salata od grožđa s Dukatosom i malo ekstrakta vanilije, orasima (preporučamo pekanske) i žličicom smeđeg šećera odličan je početak dana.
Za slanu verziju ispržite piletinu i upotpunite miješanim zelenim salatama (poslužit će i rikola ili mladi špinat) te bobicama grožđa. Dresing pripremite od Dukatosa, malo soli i papra, maslinova ulja, sjeckanog kopra ili bosiljka. U slast!

 

Bruschette s grožđem

Neočekivani tost nakon kojeg ćete sigurno polizati prste! Grožđe ravnomjerno poslažite u lim na papir za pečenje, posipajte maslinovim uljem i lagano posolite. Na grožđe rasporedite natrgane grančice majčine dušice. Lagano izmiješajte rukama i pecite u pećnici  na 180-200 stupnjeva do 10 minuta, sve dok se grožđe ne zapeče, lagano prskajući. U međuvremenu, maslinovim uljem nauljite kriške kruha pa zapecite na tavi. Kad je sve spremno, tost premažite ricottom i upotpunite pečenim grožđem – slobodno uklonite grančice začina jer su „odradile“ svoje! Zaokružiti možete s par kapi balzamskog octa i svježom mentom ili bosiljkom.

 

Pečenje s grožđem

Za malo drukčiju piletinu iz pećnice trebat će vam grožđe i aromatični preljev! Zagrijte pećnicu, a u lim za pečenje poslažite pileća prsa, batke ili zabatke (oko 4 komada). Pripremite umak: 2-3 žlice maslinova ulja, malo crvene paprike u prahu, žlica bijelog vina i žlica balzamskog octa. Dodajte oko 2 šalice crvenog grožđa narezanog na polovice, bez koštica. Rasporedite mješavinu po piletini, dodajte nekoliko grančica svježeg ružmarina i majčine dušice, ljutike ili ljubičastog luka narezanog na manje komade pa pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta, dok se sve lijepo ne zapeče.

Imate li i vi neki tajni recept sa grožđem?