preloader
Fina jela uz hladno pivo

Fina jela uz hladno pivo

Što grickati dok se osvježavamo pivom?

Kad malo razmislimo, nema tog jela koje se ne slaže s hladnim pivom. Pijemo ga uz razne grickalice, njime zalijevamo slasne kobasice, prija i uz juhe, uz aromatičnu tjesteninu, a tek uz roštilj i pečeno meso!

Ne zaboravimo na „spoj iz raja“ - jer nema te pizze i sočnog hamburgera koji se ne ljube s dobro ohlađenim pivom.


Iako su vani zapekle lipanjske vrućine, budite kreativni i uz pivo uživajte u finim jelima koja vam predlažemo:

Pečeni patlidžani

Na roštilju ili grill-tavi ispecite patlidžane koje ste narezali na deblje ploške, stavite ih u zdjelu, dodajte im sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje, malo soli te sitno sjeckani peršin i Dukatos jogurt. Zdjelu dobro protresite i pustite da odstoji barem pola sata u hladnjaku. Poslužite uz tostirani kruh i dobro ohlađeno svijetlo pivo.

Rižoto

Napravite rižoto od tikvica i Ribanca, jelo za koje vam treba svega pola sata: na zagrijanom ulju pirjajte jedan poriluk narezan na kolutiće, dodajte mu jedan protisnuti režanj češnjaka i prstohvat majčine dušice, jednu čili papričicu i 250 g riže carnaroli koju tostirajte jedno 2-3 minute. Potom zalijte vrućim povrtnim temeljcem, ubacite na kockice narezane tikvice i nastavite pirjati dok riža ne bude kuhana, uz stalno zalijevanje temeljcem. Na samom kraju dodajte 100 g ribanog Ribanca i nekoliko kockica maslaca, sve dobro promiješajte, ostavite da odstoji nekoliko minuta pa poslužite uz fino pšenično pivo.


Kad smo već kod piva i rižota, znate li da pivo može poslužiti i kao temeljac? Temeljac kojim zalijevamo rižu može biti mješavina piva i vode (preporučamo oko 330 ml svijetlog piva na 450 ml vode). U posudi pomiješajte pivo i vodu pa lagano zagrijavajte. Pazite da vam ne iskipi jer će se tekućina pjeniti zbog piva. Neka vam tekućina stalno ključa na posve laganoj vatri!

Salata

Za večernji obrok birate salatu? Odlično! Neka bude šarena i bogata: opranu zelenu salatu natrgajte na manje komade, dodajte joj rukolu i matovilac, cherry rajčice koje ste prerezali po pola, na kolutove narezan mladi luk, 200 g kuhanog slanutka i konzerviranu tunjevinu. Posolite, dodajte svježi bosiljak pa prelijte emulzijom od maslinova ulja i limuna. Poslužite uz svijetlo pivo (lager, pils ili ale) jer se salate i riba odlično slažu s ovim pivima.

Hamburger

Složite omiljeni hamburger: ispecite pljeskavice u koje ste dodali kockice slanine, razrežite pecivo, umetnite pečenu pljeskavicu i namažite je curry majonezom koju ste napravili tako što ste u 100 g majoneze dodali 2 žličice curryja u prahu i sok od pola limete. Dodajte list zelene salate, kolutove rajčice i karamelizirani luk pa poslužite uz najdraže pivo, samo neka bude hladno.

Sirna plata

Ako vam se pak po ovoj vrućini ne stoji dugo uz štednjak, posegnite za sirnim platama: narežite trapist i Dimsi, u sredinu stavite brie i camembert, složite masline, dodajte kapare, ukiseljene lučice i sušene rajčice iz ulja, šaku oraha i badema, grisine i na kriške narezan baguette, dodajte još i malo grožđa te posudicu s medom, okupite ekipu i osigurajte hladno pivo. Ako vam pri ruci nije belgijsko samostansko, uz sirnu će platu odlično odgovarati bilo koje lagano gorkasto pivo, ali i tamno, kao što je porter ili stout.


Nismo zaboravili spomenuti kobasice i znamo da se jako dobro slažu s pivom, no njih ipak ostavljamo za malo hladnije dane. Ili da ih ipak bacimo na roštilj?