preloader
Čudo od hrane zvano češnjak!

Čudo od hrane zvano češnjak!

Češnjak je jedna od najstarijih poznatih kultiviranih biljaka u svijetu, a vrlo vjerojatno i jedna od najopjevanijih. Danas će se naći u svakoj kuhinji zbog svog okusa i arome, ali još od davnina su poznata njegova ljekovita svojstva.

U Vedama su ga zvali božanskom biljkom, stari Egipćani, Grci i Rimljani konzumirali su ga za snagu, zdravlje i fizičku izdržljivost, koristio se za borbu protiv infekcija i bolesti pluća, dok se u Srednjem vijeku vjerovalo da liječi kugu. Češnjak možda ipak nije čudesan i čudotvoran lijek za sve bolesti, ali je svakako namirnica koja je izuzetno korisna kako u kuhinji tako i za zdravlje, inače mu ljudi ne bi pisali hvalospjeve već pet tisuća godina.


Ključni sastojak ove "biljke spasa", kako mu je Homer tepao u Odiseji, je alicin koji posjeduje antibakterijska, antigljivična i antioksidacijska svojstva. Češnjak ima malo kalorija te je bogat vitaminima C, B1, B2, B3, B6, kalcijem, magnezijem, manganom te brojnim drugim nutrijentima.


Istraživanja su pokazala da češnjak i suplementi na bazi češnjaka pojačavaju imunosni sustav te mogu spriječiti pojavu bolesti kao što su prehlada i gripa. Češnjak također snižava krvni tlak i poboljšava razinu kolesterola, što smanjuje rizik od srčanih bolesti, dok antioksidansi u češnjaku štite stanice od oštećenja i starenja, što pak može smanjiti rizik od Alzhimerove bolesti i demencije.


Prilikom kupovine, treba birati češnjak koji nije već sasušen ili pak mekan, smežuran, vlažan i sa izdancima. Svježi češnjak pohranite u nepokrivenu ili polupokrivenu posudu te držite na hladnom i tamnom mjestu. Nema ga potrebe čuvati u hladnjaku ili zamrzavati jer će to ubrzati propadanje i promijeniti mu okus. Cijela glavica češnjaka može, ako je pravilno pohranjena, ostati svježa i do mjesec dana, no čim se načne, rok trajanja se smanjuje na svega nekoliko dana.


Češnjak ćete najlakše očistiti ako plosnatim dijelom noža zgnječite češanj kako bi se olabavila kožica oko njega i potom uklonite kožicu i odrežete krajeve. Protisnuti ili zgnječeni češnjak dat će vam najjači okus, dok će narezani biti nešto blaži. Ranije spomenuti alicin, kojem češnjak najviše duguje svoja ljekovita svojstva, jako je nestabilan kemijski spoj te je vrlo kratko prisutan u svježem češnjaku nakon što je narezan ili zgnječen. Stoga, ako želite najbolje iskoristiti češnjakov ljekoviti potencijal, konzumirajte ga što češće svježeg te ga pripremajte netom prije obroka.