preloader
Cikla na 3 fina načina

Cikla na 3 fina načina

Cikla je noćna mora svih koji ne vole njezin karakteristični zemljasti okus kakav dobiva kuhanjem. No, ovo vrijedno zimsko povrće koje odlično utopljuje može se pripremiti i drukčije!

Cikla i mrkva

Uhodani tandem iz sokova čini zimsku večeru iz snova. Na jednu stranu protvana složite oguljenu i prepolovljenu ciklu, na drugu malo krupniju očišćenu mrkvu, u sredinu - polovicu limuna. Sve posolite, pospite majčinom dušicom i pokapajte uljem. Zatvorite folijom i radite nešto zabavno 40 minuta dok se cikla i mrkva peku na 160 stupnjeva. Lagano, hranjivo i toplo!

Šarena zimska salata

Pomiješajte pola šalice kuhane kvinoje i 2 šalice rikole ili druge zelene salate. Tome dodajte jednu svježu ciklu i jednu veću mrkvu, obje sitno naribane, te avokado narezan na kockice. Začinite preljevom vinaigrette i uživajte! Po želji dodajte meso ili ribu.

Kolač od cikle i đumbira

U standardno tijesto za brzi kolač - brašno, prašak za pecivo, sol, jaja, šećer, ulje i kiselo vrhnje - sitno naribajte 275 g svježe cikle. Dodajte 100 g ušećerenog đumbira i šaku oraha. Da bi cikla ostala divno crvena, dodajte žličicu i pol limunske kiseline pa ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva i 40 minuta. Ukrasite sirnim namazom u koji ste umutili nešto šećera. Cikla nikad nije bila slađa!