preloader
Brzi zalogaji za druženje s prijateljima

Brzi zalogaji za druženje s prijateljima

Zalogaji za druženje koje će svi voljeti moraju biti jednostavni, kreativni i ukusni. Poželjna posljedica: mogu vas učiniti i omiljenim (domaćinom) u društvu. Ne bojte se prihvatiti izazov!

Pozvali ste prijatelje na druženje i osjećate pritisak jer, iako niste obećali večeru u tri slijeda, znate kako se uz razgovor i čašu vina ili ohlađenog piva svima otvara apetit! Zato su ovi (za)sitni zalogaji pravi izbor za sva kućna druženja.

 

Dipovi

Kremasti sirni dip. Idealan je uz nachos chips ili umak za pržene krumpiriće (savršeni u kombinaciji s verzijom od slatkih krumpira!). Pomiješajte jedno Brzo & Fino kiselo vrhnje i Dukatelu original ili s povrćem te 80-100 g usitnjene Galbani gorgonzole. Po želji dodajte i druge začine poput sušenog origana, bosiljka ili češnjaka te nekoliko kapi limunovog soka. Mijenjajte količinu vrhnja ili gorgonzole, ovisno o gustoći umaka koju želite postići.


Guacamole.
Tradicionalni dip meksičke kuhinje idealan je zalogaj s nogu uz razgovor, toliko ukusan da biste mogli zaboraviti da jedete nešto zdravo!
Za srednje veliku zdjelu guacamolea potrebna su vam 2-3 zrela avokada, 5-6 cherry rajčica ili 2-3 obične zrelije rajčice, svježi korijandar ili peršin, 2 glavice luka, 2 režnja češnjaka te sok jedne limete. Prvo usitnite češnjak i luk pa posolite i dodajte avokado te sok limete. Smjesu maksimalno usitnite vilicom kako bi bila kremastija. Dodajte komadiće narezane rajčice, a na kraju ubacite nasjeckani korijandar. Preporučujemo serviranje u nekoliko manjih zdjelica – oko jedne bi mogla nastati gužva.


Brzi i fini namazi


Dobri stari namazi opravdano su klasici svakog tuluma. Preporučujemo nekoliko provjerenih uspješnica brojnih okupljanja: paštetu od tune i inćuna, jednostavan namaz od poriluka te od jaja i šunke.


Namaz od tune: pomiješajte i usitnite komadiće tune i nekoliko slanih inćuna, narežite oko 6 kiselih krastavaca. Dodajte jedno Brzo & Fino kiselo vrhnje, žličicu senfa i malo maslinova ulja. Na kraju ubacite malo kapara, posolite i popaprite. Tajni sastojak – umiješajte žlicu sitno nasjeckanih oraha.

Za namaz od poriluka pomiješajte 500 g Zagrebačkog sira te Brzo & Fino kiselo vrhnje s 20% m.m. Dodajte cijeli sitno narezani manji poriluk, sol i papar. Naribajte malo muškatnog oraščića te umiješajte u namaz.

Namaz od šunke: sitno narežite šunku te je umiješajte u kombinaciju Zagrebačkog sira i Brzo & Fino kiselog vrhnja. U smjesu umiješajte 2 kuhana jaja. Možete dodati i pikantne kobasice ili ih čak koristiti umjesto šunke. Zatim dodajte oko 6 sitno narezanih kiselih krastavaca i nekoliko žličica slatke crvene paprike. Volite li pikantnije, možete ubaciti i sitno nasjeckanu čili papričicu.

Za manje spremanja preporučujemo papirnate čaše i tanjure, pogotovo ako je društvo veće.

Focaccia


Priprema ne traje dugo složite li prethodno sve sastojke, a tijekom večeri možete ih ispeći nekoliko, mijenjajući sastojke ovisno o inspiraciji – ili narudžbama. Jednostavnija verzija pizze, focaccia zahtijeva samo tijesto za pizzu, maslinovo ulje te dodatak kiselog vrhnja i /ili bijelih sireva poput (Galbani) mozzarelle, Salakisa ili Sirelinog slanog bjelovarskog sira, uz tanke ploške češnjaka po želji. Sve dobro pospite mediteranskim začinima: bosiljkom, origanom, ružmarinom (s njim umjereno!) ili sličnim mješavinama, a možete dodati i čili papričice ili slane inćune te svježu rikolu pred kraj.

Slani zalogaji


Za ovo jelo zaista ne trebate kulinarsko umijeće. Kao i kod pripreme namaza, pomiješajte oko 500 g Zagrebačkog sira, jedno Brzo & Fino kiselo vrhnje te jedno jaje. Dodajte komadiće šunke, kisele krastavce i origano. U smjesu možete ubaciti i šampinjone dinstane na malo luka i maslinova ulja. Nadjenite lisnato tijesto i zarolajte, prelijte mješavinom jednog jaja i kiselog vrhnja, a zatim pecite u prethodno namašćenom plehu na 180 stupnjeva dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Kad se ohladi, narežite i poslužite.

 

Pripremite hranu u dovoljnim količinama, čak i ako vam se čini da bi moglo biti previše, nitko ne voli kada ponestane hrane! Ako ipak pretjerate (što se događa rijetko), u najgorem slučaju imate zanimljive kombinacije za ručak idućih nekoliko dana, a prijateljima složite paketiće koje će ponijeti kući.