preloader
Alternative krafnama

Alternative krafnama

Tradicionalna fašnička poslastica uvijek će nam biti draga, a savjete za pripremu pronađite ovdje. Ali ako želite nešto novo, isprobajte ove alternative.

Uštipci

Odlična brzopotezna zamjena za krafne! Iako ih bosanski restorani služe kao slano predjelo, uz sir i nareske, u Hrvatskoj se uštipci jedu i slatki, a fritule su svakako najpoznatiji oblik. Još vrući mažu se džemom ili namazom do nugata, a gotovi su u tren oka. Brašno, sol, kvasac, voda – dakle tijesto za kruh, ali malo rjeđe. Dobro izlupano i barem jednom dizano tijesto sa žlice sklizne u srednje vruće ulje iz kojeg onda isplivaju predivno napuhnuti, žuti uštipci. Mljac!

Churros

U ulju se prže i duguljasti churrosi, koji obloženi šećerom i umočeni u toplu čokoladu nestaju brže no što se rade. Churrosi su tradicionalna španjolska slastica koja traži snažnu i spretnu kuharicu. U toplu smjesu od otopljenog putra, šećera, vode i soli doda se brašno, koje treba vrlo brzo umiješati da nastane mekano churro tijesto. Kad se ono mrvu ohladi, treba pak brzo umiješati jaje. Iz vrećice s odrezanim vrhom najlakše ćete istisnuti duge komade tijesta u ulje.

Buhtle

Slatke kuglice od dizanog tijesta, punjene pekmezom i pečene u pećnici najdraže su sjećanje mnogih djetinjstava. Kome ne odgovara prženo tijesto pokladnica, uštipaka, churrosa i fritula, za poklade nek radi buhtle! Domaće ili bečke, nema veze - ionako su ih davno, davno smislili Česi! Glavno je da su meke i ukusne, posute šećerom i poslužene s umakom od vanilije.