preloader
5 trikova za više prostora u maloj kuhinji

5 trikova za više prostora u maloj kuhinji

Svaka mala kuhinja uz nešto planiranja i mašte može postati kuhinja iz snova. Ne mora biti skupa i ne zahtijeva velike radove, nego vašu pažnju i iskrenost - jer to je kuhinja iz vaših snova!

Proučite kako kuhate

Volite li kuhinjska pomagala? Malo tko će reći ne, ali pravo pitanje glasi: upotrebljavate li kuhinjska pomagala? Tri tjedna svaki dan zapišite što ste od njih taj dan koristili, a što ne. Sve što niste, prodajte. Aparate koji su se pojavili na popisu, ali zauzimaju puno prostora također prodajte! I kupite iste, manjih dimenzija - za male kuhinje.

Optimizirajte prostor i svoje kretanje po njemu

Malim kuhinjama dobro stoje svijetle boje, kao i male ručke ili otvaranje na dodir. Ako ne postoji ništa za što vi, vaš kuk ili pregača možete zapeti, lakše ćete se kretati i bezbrižnije kuhati. Dobro pozicionirana svjetla pod elementima stvorit će osjećaj otvorenosti i u najmanjoj kuhinji. Da ne spominjemo pomoći kod pranja suđa… (i perilice suđa postoje u manjoj verziji!)

Preslagujte kuhinjske ormariće

Ako vam je prostor malen a visok, razmislite o ormarićima do stropa koji vizualno izdužuju prostor. Unutrašnjost se uvijek može podesiti da se police spuštaju. Ne stanu vam viseći ormarići jer živite u potkrovlju? Naručite manje, koji se otvaraju vodoravno prema gore. Prilagodite ormariće sebi i svojoj kuhinji i promislite što vam bolje odgovara dok kuhate, ne dok listate kataloge. Propinjete se na prste jer su ormarići previsoki? Preuredite im unutrašnjost!

Stvorite vlastita pravila slaganja

Neobični umeci su mrak u malim kuhinjama, ali nemojte ništa postavljati dok ne proučite vlastite navike. Rolajte krpe, slažite planski, presložite sve sedam puta ako treba i iskreno recite je li vam lakše i bolje. Ne bojte se dok preslagujete promijeniti koji detalj, primjerice izbaciti ladice i ubaciti žičane košare. Malo po malo stvarajte svoja pravila.

 

Dajte si vremena koliko vam treba

Police, žice i kuke za vješanje umjesto ormarića mogu biti vizualno atraktivne i postavljene tako da je sve nadohvat ruke. Začini, lonci, noževi, šalice, tave, hrana u staklenkama - sve to možete biti na policama. To je genijalno, ali samo ako vam nije mrsko čistiti pomičući brdo stvari. Zato, korak po korak - dajte si vremena da iskušate svoje ideje i promijenite mišljenje.