preloader
5 tajni čiste kuhinje

5 tajni čiste kuhinje

Otkrijte naše trikove za čišću i zdraviju kuhinju.

Kuhinja je zasigurno najljepše mjesto u kući, ali često i najopasnije. I to ne samo zbog očitih rizika kao što su vatra, plin i oštri predmeti - moramo biti puno oprezniji s nevidljivim neprijateljima, a to su bakterije, gljivice i plijesni koje vrebaju posvuda.

Kako ih izbjeći? Donosimo 5 ključnih savjeta:

1. Uvijek perite ruke

Kao što već dobro znate, najopasniji izvor onečišćenja su upravo naše ruke. Zato primijenite prvo pravilo higijene, uvijek operite ruke prije diranja hrane.

2. Očistite pomagala u kuhinji

Svi volimo kuhinjska pomagala. Ali, primjerice, u neopranom blenderu ostaci hrane, pogotovo jaja i mesa, vrlo brzo mogu izazvati razvoj bakterija koje prelaze na drugu hranu. Temeljito operite sva pomagala, dobro ih ocijedite te jako dobro osušite, jer je vlaga idealna za razvoj mikroorganizama.

3. Svježu ribu očistite odmah

Svježu je ribu jako važno što prije očistiti i baciti iznutrice jer su riblje iznutrice pravi mamac za razne bakterije. Ribu potom treba dobro oprati, osušiti i staviti u hladnjak.

4. Očistite povrće prije pohranjivanja

Prije odlaganja u hladnjak povrće treba dobro očistiti te ukloniti svu prljavštinu i zemlju. Dakle, treba ga oprati, osušiti i tek onda spremiti u hladnjak. Jako je važno da se ne akumulira vlaga, stoga papirnate vrećice nisu dobro rješenje jer se mogu navlažiti i tako potaknuti razvoj plijesni.

5. Brzo ohladite hranu koju spremate u hladnjak

Mikrobi se brzo razvijaju u toplom okruženju, što nije slučaj pri niskim temperaturama poput one u hladnjaku. Kuhanu hranu koju spremate u hladnjak ohladite uranjanjem lonca u mrzlu vodu i nikad je ne stavljajte toplu u hladnjak.

Vjerujemo da i vi imate korisnih savjeta koje bismo mogli dodati na ovaj popis. Sve za higijenu u kuhinji!