preloader
Žuti chopchop
ALTERNATIVNI
PREGLED

Žuti chopchop

autor: Jelena Ostović

Sastojci ZA 2 OSOBE


Sastojci:
150 g
palente(kukuruzne krupice)
500 ml
vode
20 g
Dukat maslaca
Začini:
2 žličice
soli
žličica (ili po želji)
bosiljka
žličica (ili po želji)
origana

Priprema

1.

Pomiješajte vodu i začine te pustite da voda lagano zavrije.

Žuti chopchop
2.

Prije nego što voda proključa dodajte palentu i miješajte pjenjačom kako ne bi nastale grudice tijekom kuhanja.

3.

Palentu kuhajte dok se ne zgusne, 5-7 minuta, nakon čega dodajte kockicu Dukat maslaca kako bi palenta imala kremastu teksturu i finiji okus.

4.

Skuhanu palentu (smjesa mora biti gusta) prebacite u prethodno nauljenu tepsiju ili keramički pekač te ravnomjerno rasporedite u oblik pravokuntnika. Ostavite palentu da se ohladi, cca 30-45 minuta.

Žuti chopchop
5.

Nakon što se smjesa ohladila i pritom dodatno stvrdnula, izrežite trakice širine 1-2 cm. Tako izrezane trakice pržite u prethodno zagrijanom ulju dok ne poprime lijepu zlatno-žutu boju.

6.

Pržene prutiće od palente možete jesti tople, ali izvrsno pašu i hladni. Najbolje ih je poslužiti uz umak od jogurta koji daje dodatnu svježinu obroku, ili pak, sa standardnim umacima poput domaćeg kečapa ili majoneze.

DUKAT BRZO & FINO

Žuti chopchop

ZA 2 OSOBE

SASTOJCI:

Sastojci:

Naziv Količina
palente(kukuruzne krupice) 150 g
vode 500 ml
Dukat maslaca 20 g

Začini:

Naziv Količina
soli 2 žličice
bosiljka žličica (ili po želji)
origana žličica (ili po želji)

PRIPREMA:

  1. Pomiješajte vodu i začine te pustite da voda lagano zavrije.

  2. Prije nego što voda proključa dodajte palentu i miješajte pjenjačom kako ne bi nastale grudice tijekom kuhanja.

  3. Palentu kuhajte dok se ne zgusne, 5-7 minuta, nakon čega dodajte kockicu Dukat maslaca kako bi palenta imala kremastu teksturu i finiji okus.

  4. Skuhanu palentu (smjesa mora biti gusta) prebacite u prethodno nauljenu tepsiju ili keramički pekač te ravnomjerno rasporedite u oblik pravokuntnika. Ostavite palentu da se ohladi, cca 30-45 minuta.

  5. Nakon što se smjesa ohladila i pritom dodatno stvrdnula, izrežite trakice širine 1-2 cm. Tako izrezane trakice pržite u prethodno zagrijanom ulju dok ne poprime lijepu zlatno-žutu boju.

  6. Pržene prutiće od palente možete jesti tople, ali izvrsno pašu i hladni. Najbolje ih je poslužiti uz umak od jogurta koji daje dodatnu svježinu obroku, ili pak, sa standardnim umacima poput domaćeg kečapa ili majoneze.