preloader
Tjestenina s umakom od blitve i šampinjona
ALTERNATIVNI
PREGLED

Tjestenina s umakom od blitve i šampinjona

autor: Tajana Bešvir

Sastojci ZA 4 OSOBE


Za tijesto
3
jaja
1/2 kg
brašna
Za umak
500 g
šampinjona
10 listova
blitve
1
vrhnje za kuhanje

Priprema

1.

Umutimo jaja te ih ulijemo u brašno, zamijenimo vodom dok ne dobijemo glatku nelijepljivu loptu. Tijesto stanjimo mašinicom za tjesteninu i narežemo široke rezance.

2.

Šampinjone narežemo na ploške, kad ulje bude vruće stavimo i u pravu te zacinimo žličicomm papra i prstohvatom soli i poklopimo. Narežemo blitvu na tanke komade te dodamo omekšali šampinjonima te ostavimo da vodu koju puste povrije. Kad se voda provrela dodamo vrhnje te još 5 min lagano miješamo na vatri.

3.

Široke rezance stavite u kipuću posoljeni vodu, kada omekšavanje procijediti je te stavite u tavu sa šampinjonima i blitvom i sve dobro promiješati. Dobar tek!

DUKAT BRZO & FINO

Tjestenina s umakom od blitve i šampinjona

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Za tijesto

Naziv Količina
jaja 3
brašna 1/2 kg

Za umak

Naziv Količina
šampinjona 500 g
blitve 10 listova
vrhnje za kuhanje 1

PRIPREMA:

  1. Umutimo jaja te ih ulijemo u brašno, zamijenimo vodom dok ne dobijemo glatku nelijepljivu loptu. Tijesto stanjimo mašinicom za tjesteninu i narežemo široke rezance.

  2. Šampinjone narežemo na ploške, kad ulje bude vruće stavimo i u pravu te zacinimo žličicomm papra i prstohvatom soli i poklopimo. Narežemo blitvu na tanke komade te dodamo omekšali šampinjonima te ostavimo da vodu koju puste povrije. Kad se voda provrela dodamo vrhnje te još 5 min lagano miješamo na vatri.

  3. Široke rezance stavite u kipuću posoljeni vodu, kada omekšavanje procijediti je te stavite u tavu sa šampinjonima i blitvom i sve dobro promiješati. Dobar tek!