preloader
Svinjsko pečenje s jabukama
ALTERNATIVNI
PREGLED

Svinjsko pečenje s jabukama

autor: Vesna Kiseljak-Varelija

Sastojci ZA 8 OSOBA


Meso i nadjev:
2 - 2,5 kg
svinjske pečenice
20 dag
maslaca
1,5 kg
jabuke, slatko-kisele
cca 1,5 dl
ulja
po ukusu i potrebi
soli
za polijevanje pečenke
tople vode

Priprema

1.

Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom, natrljati solju.

2.

U prikladnu posudu (može i vatrostalna) uliti na dno ulje, staviti pečenku na sredinu i obilno je premazati omekšalim (na sobnoj temperaturi) maslacem. Peći na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanoj pećnici.

3.

U prvih 15 minuta meso nekoliko puta okrenuti kako bi sa svih strana dobilo jednaku koricu. Sada ga preliti s 1 dl tople vode i vratiti u pećnicu. Pečenku peći oko 1,5 sat odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju. U međuvremenu, meso češće prelijevati tekućinom iz posude, po potrebi dolijevajući toplu vodu, naročito po rubovima posude/kalupa kako bi se masnoća otopila.

4.

Jabuke oguliti, izvaditi srce sa sjemenkama te narezati na kriške (4 - 6 dijelova, ovisno o veličini svake jabuke). Poredati jabuke oko mesa, preliti umakom iz posude i nastaviti peći još nekih 3/4 ili sat vremena. Jabuke trebaju dobiti boju pečenog mesa.

5.

Meso možete servirati toplo, tada jabuke poredajte na pladanj uokolo mesa, a ako pečenku servirate hladnu, jabuke možete izmiksati u pire, ugrijati i ponuditi u posebnoj zdjeli kao prilog.

DUKAT BRZO & FINO

Svinjsko pečenje s jabukama

ZA 8 OSOBA

SASTOJCI:

Meso i nadjev:

Naziv Količina
svinjske pečenice 2 - 2,5 kg
maslaca 20 dag
jabuke, slatko-kisele 1,5 kg
ulja cca 1,5 dl
soli po ukusu i potrebi
tople vode za polijevanje pečenke

PRIPREMA:

  1. Meso oprati, dobro posušiti čistom krpom, natrljati solju.

  2. U prikladnu posudu (može i vatrostalna) uliti na dno ulje, staviti pečenku na sredinu i obilno je premazati omekšalim (na sobnoj temperaturi) maslacem. Peći na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanoj pećnici.

  3. U prvih 15 minuta meso nekoliko puta okrenuti kako bi sa svih strana dobilo jednaku koricu. Sada ga preliti s 1 dl tople vode i vratiti u pećnicu. Pečenku peći oko 1,5 sat odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju. U međuvremenu, meso češće prelijevati tekućinom iz posude, po potrebi dolijevajući toplu vodu, naročito po rubovima posude/kalupa kako bi se masnoća otopila.

  4. Jabuke oguliti, izvaditi srce sa sjemenkama te narezati na kriške (4 - 6 dijelova, ovisno o veličini svake jabuke). Poredati jabuke oko mesa, preliti umakom iz posude i nastaviti peći još nekih 3/4 ili sat vremena. Jabuke trebaju dobiti boju pečenog mesa.

  5. Meso možete servirati toplo, tada jabuke poredajte na pladanj uokolo mesa, a ako pečenku servirate hladnu, jabuke možete izmiksati u pire, ugrijati i ponuditi u posebnoj zdjeli kao prilog.