preloader
Srednjovjekovna pečena kokoš (ili pilence)
ALTERNATIVNI
PREGLED

Srednjovjekovna pečena kokoš (ili pilence)

autor: Vesna Kiseljak-Varelija

Sastojci ZA 4 OSOBE


Za kokoš ili pile:
1/2, u komadu
kokoši ili pileta
2,2 dl
pileće juhe
2,2 dl
bijelog vina
3 režnja
češnjak
2 kom
žumanjak

Priprema

1.

Polovicu kokoši ili pileta operite, posušite u čistoj kuhinjskoj krpi i izrežite na 6 komada. Ugrijte pećnicu na 180 st. C. U kalup za pečenje rasporedite meso, dodajte juhu i vino, posipajte većim komadićima češnjaka i pecite oko 1 sat i 15 min. Nakon što je pečeno, izvadite kalup, okrenite komade mesa, prelijte ih umakom od pečenja i vratite na 10-tak minuta u pećnicu. Ugasite vatru i ostavite još 15- tak minuta meso u kalupu.

2.

Izvadite meso na pladanj, a umak procijedite u manju posudu te mu dodajte promiješane žumanjke. Stavite umak na najmanju temperaturu i miješajte žustro kuhačom te po potrebi posudu nekoliko puta maknite sa štednjaka kako se žumanjci ne bi skrutili. Umak mora biti mek i baršunast. Kad se malo zgusne, prelijte meso.

DUKAT BRZO & FINO

Srednjovjekovna pečena kokoš (ili pilence)

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Za kokoš ili pile:

Naziv Količina
kokoši ili pileta 1/2, u komadu
pileće juhe 2,2 dl
bijelog vina 2,2 dl
češnjak 3 režnja
žumanjak 2 kom

PRIPREMA:

  1. Polovicu kokoši ili pileta operite, posušite u čistoj kuhinjskoj krpi i izrežite na 6 komada. Ugrijte pećnicu na 180 st. C. U kalup za pečenje rasporedite meso, dodajte juhu i vino, posipajte većim komadićima češnjaka i pecite oko 1 sat i 15 min. Nakon što je pečeno, izvadite kalup, okrenite komade mesa, prelijte ih umakom od pečenja i vratite na 10-tak minuta u pećnicu. Ugasite vatru i ostavite još 15- tak minuta meso u kalupu.

  2. Izvadite meso na pladanj, a umak procijedite u manju posudu te mu dodajte promiješane žumanjke. Stavite umak na najmanju temperaturu i miješajte žustro kuhačom te po potrebi posudu nekoliko puta maknite sa štednjaka kako se žumanjci ne bi skrutili. Umak mora biti mek i baršunast. Kad se malo zgusne, prelijte meso.