preloader
Pečeni patlidžani s daškom limuna, maslinovog ulja i kozjeg sira
ALTERNATIVNI
PREGLED

Pečeni patlidžani s daškom limuna, maslinovog ulja i kozjeg sira

autor: Vesna Kiseljak-Varelija

Sastojci ZA 4 OSOBE


Patlidžani
4
patlidžana, srednje veličine, duguljasti
od 1/2 limuna
limunov sok
10 dag
sušenog kozjeg sira
4 režnja
češnjak
1,5 dl + 2 jušne žlice
maslinovog ulja
po ukusu i potrebi
soli i papra
od 1/2 limuna
limunove uske trake

Priprema

1.

Patlidžanima odstraniti peteljke i listiće, oprati ih i dobro posušiti u čistoj kuhinjskoj krpi.

2.

Uzeti alu foliju i izrezati je na 4 komada, dovoljno velikih kako bi svaki patlidžan dobro umotali.

3.

Svaki komad alu folije premazati uz pomoć kista maslinovim uljem, na donji kraj folije staviti patlidžan pa i njega malo premazati uljem sa svih strana. Dobro umotati i staviti u kalup za pečenje. Tako postupiti i sa preostala 3 patlidžana. Patlidžane peći na 200 st. C oko 1 sat. Za provjeru malo utisnuti prst u foliju, ako je mekano, pečeni su.

4.

Dok se patlidžani hlade u foliji, očistiti češnjak i drobilicom ga usitniti. Dodati ulje, sok limuna, sol i papar (prvo dodati 1/2 žličice soli, pa ako treba, pojačati začinjenost (dodavati malo po malo ostatak). Dodati oko pola žličice papra i sve dobro umutiti žličicom. Koricu limuna izrezati na uske trake.

5.

Izvaditi svaki patlidžan iz folije na dasku i nožem prerezati na dvije polovice. Prenijeti na tanjur za serviranje, uzdužno svaku polovicu (meso patlidžana, a ne koru) zarezati uzdužno nožićem na 2-3 mjesta, kako bi se preljev dobro rasporedio. Tako postupiti sa svim patlidžanima, preliti svakog žlicom preljeva i krupnije naribati kozji sir. Provjeriti slanost. Ukrasiti po želji trakama limunove korice.

DUKAT BRZO & FINO

Pečeni patlidžani s daškom limuna, maslinovog ulja i kozjeg sira

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Patlidžani

Naziv Količina
patlidžana, srednje veličine, duguljasti 4
limunov sok od 1/2 limuna
sušenog kozjeg sira 10 dag
češnjak 4 režnja
maslinovog ulja 1,5 dl + 2 jušne žlice
soli i papra po ukusu i potrebi
limunove uske trake od 1/2 limuna

PRIPREMA:

  1. Patlidžanima odstraniti peteljke i listiće, oprati ih i dobro posušiti u čistoj kuhinjskoj krpi.

  2. Uzeti alu foliju i izrezati je na 4 komada, dovoljno velikih kako bi svaki patlidžan dobro umotali.

  3. Svaki komad alu folije premazati uz pomoć kista maslinovim uljem, na donji kraj folije staviti patlidžan pa i njega malo premazati uljem sa svih strana. Dobro umotati i staviti u kalup za pečenje. Tako postupiti i sa preostala 3 patlidžana. Patlidžane peći na 200 st. C oko 1 sat. Za provjeru malo utisnuti prst u foliju, ako je mekano, pečeni su.

  4. Dok se patlidžani hlade u foliji, očistiti češnjak i drobilicom ga usitniti. Dodati ulje, sok limuna, sol i papar (prvo dodati 1/2 žličice soli, pa ako treba, pojačati začinjenost (dodavati malo po malo ostatak). Dodati oko pola žličice papra i sve dobro umutiti žličicom. Koricu limuna izrezati na uske trake.

  5. Izvaditi svaki patlidžan iz folije na dasku i nožem prerezati na dvije polovice. Prenijeti na tanjur za serviranje, uzdužno svaku polovicu (meso patlidžana, a ne koru) zarezati uzdužno nožićem na 2-3 mjesta, kako bi se preljev dobro rasporedio. Tako postupiti sa svim patlidžanima, preliti svakog žlicom preljeva i krupnije naribati kozji sir. Provjeriti slanost. Ukrasiti po želji trakama limunove korice.