preloader
Galette - rustikalna pita od marelica
ALTERNATIVNI
PREGLED

Galette - rustikalna pita od marelica

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 4 OSOBE


Za prhko tijesto
250 g
brašna (u istim omjerima pomiješano oštro i glatko brašno)
150 g
Dukat maslaca
50 g
šećera u prahu
2
žumanjka
ribana korica
od 1 limuna
prstohvat
soli
Za nadjev
500 g
marelica
2-3 žlice
šećera (ili više, ovisno o kiselosti marelica)
1 velika žlica
škrobnog brašna
1
vanilin šećer
nekoliko listića
svježe majčine dušice

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke.

Galette - rustikalna pita od marelica
2.

Najprije umijesite prhko tijesto: u zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, ribanu koricu limuna i prstohvat soli te dobro izmiješajte. Dodajte na kockice rezani hladni maslac i dva žumanjka pa umijesite glatko tijesto.

Galette - rustikalna pita od marelica
3.

Tijesto stavite u prozirnu foliju, zamotajte ga i odložite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

Galette - rustikalna pita od marelica
4.

Marelice očistite od koštica pa one manje narežite na četvrtine, a veće na šestine. Stavite ih u zdjelicu, dodajte im šećer (smeđi ili bijeli), vanilin šećer i škrobno brašno te dobro izmiješajte i pustite da odstoje dok se tijesto hladi.

Galette - rustikalna pita od marelica
5.

Tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite ga na papir za pečenje te ga dobro razvaljajte (rubovi neka budu nepravilni).

Galette - rustikalna pita od marelica
6.

Složite marelice. Rubove tijesta nepravilno prebacite prema unutra, zahvatite mali dio voća pa po njima kistom premažite sok koji su pustile marelice i posipajte šećer i listiće majčine dušice. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Ako brzo gori, prekrijte je aluminijskom folijom.

Galette - rustikalna pita od marelica
7.

Kad je pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi najmanje 30 minuta kako bi se voće i voćni sok stegnuli pa režite na kriške i poslužite, po mogućnosti s malo sladoleda od vanilije.

Galette - rustikalna pita od marelica

DUKAT BRZO & FINO

Galette - rustikalna pita od marelica

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Za prhko tijesto

Naziv Količina
brašna (u istim omjerima pomiješano oštro i glatko brašno) 250 g
Dukat maslaca 150 g
šećera u prahu 50 g
žumanjka 2
od 1 limuna ribana korica
soli prstohvat

Za nadjev

Naziv Količina
marelica 500 g
šećera (ili više, ovisno o kiselosti marelica) 2-3 žlice
škrobnog brašna 1 velika žlica
vanilin šećer 1
svježe majčine dušice nekoliko listića

PRIPREMA:

  1. Pripremite sve sastojke.

  2. Najprije umijesite prhko tijesto: u zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, ribanu koricu limuna i prstohvat soli te dobro izmiješajte. Dodajte na kockice rezani hladni maslac i dva žumanjka pa umijesite glatko tijesto.

  3. Tijesto stavite u prozirnu foliju, zamotajte ga i odložite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

  4. Marelice očistite od koštica pa one manje narežite na četvrtine, a veće na šestine. Stavite ih u zdjelicu, dodajte im šećer (smeđi ili bijeli), vanilin šećer i škrobno brašno te dobro izmiješajte i pustite da odstoje dok se tijesto hladi.

  5. Tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite ga na papir za pečenje te ga dobro razvaljajte (rubovi neka budu nepravilni).

  6. Složite marelice. Rubove tijesta nepravilno prebacite prema unutra, zahvatite mali dio voća pa po njima kistom premažite sok koji su pustile marelice i posipajte šećer i listiće majčine dušice. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Ako brzo gori, prekrijte je aluminijskom folijom.

  7. Kad je pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi najmanje 30 minuta kako bi se voće i voćni sok stegnuli pa režite na kriške i poslužite, po mogućnosti s malo sladoleda od vanilije.