preloader
Francuska pečenka na luku
ALTERNATIVNI
PREGLED

Francuska pečenka na luku

autor: Vesna Kiseljak-Varelija

Sastojci ZA 8 OSOBA


Pečenka
oko 2 kg
svinjske pečenice ili vratine u komadu
6 - 7 glavica
luka
12 dag
maslaca
Marinada
8 jušnih žlica
ulja sjemenskog
8 jušnih žlica
vinskog octa
po ukusu i potrebi
soil i papra
1 čajna žličica
meda

Priprema

1.

Meso oprati i posušiti krpom. U veću posudu staviti 2/3 luka kojeg smo ogulili i izrezali na kolutove, a na luk spustiti pečenku.

2.

U posebnoj posudici izmješati ulje, ocat, med, sol i papar (obavezno provjeriti slanost jer pečenku nije potrebno dodatno soliti). Preliti meso ovom marinadom, a po mesu dodatno poslagati preostalu 1/3 kolutova narezanog luka.

3.

Meso je najbolje marinirati 24 sata prije pripreme. Tijekom mariniranja meso je potrebno više puta okretati kako bi upilo čim više marinade.

4.

U prikladan kalup staviti cijelu količinu luka i na njega položiti ocijeđenu pečenku. Sve preliti marinadom, dodatno na vrh rasporediti maslac te peći na 175 st. C oko 2,5 sata. Po potrebi dodavati samo kipuće vode da luk ne bi previše potamnio i ostao suh. Pečenku tijekom pećenja nekoliko puta okrenuti i preliti sokom.

5.

Kad je meso pečeno, izvaditi ga i prohladiti. Luk i umak procijediti, pa dobro procijedeni luk (bez masnoće i tekućine) staviti u posebnu zdjelicu. Iz umaka odliti suvišnu masnoću pa ga ponuditi uz prilog ili ga sačuvati za neko drugo jelo.

DUKAT BRZO & FINO

Francuska pečenka na luku

ZA 8 OSOBA

SASTOJCI:

Pečenka

Naziv Količina
svinjske pečenice ili vratine u komadu oko 2 kg
luka 6 - 7 glavica
maslaca 12 dag

Marinada

Naziv Količina
ulja sjemenskog 8 jušnih žlica
vinskog octa 8 jušnih žlica
soil i papra po ukusu i potrebi
meda 1 čajna žličica

PRIPREMA:

  1. Meso oprati i posušiti krpom. U veću posudu staviti 2/3 luka kojeg smo ogulili i izrezali na kolutove, a na luk spustiti pečenku.

  2. U posebnoj posudici izmješati ulje, ocat, med, sol i papar (obavezno provjeriti slanost jer pečenku nije potrebno dodatno soliti). Preliti meso ovom marinadom, a po mesu dodatno poslagati preostalu 1/3 kolutova narezanog luka.

  3. Meso je najbolje marinirati 24 sata prije pripreme. Tijekom mariniranja meso je potrebno više puta okretati kako bi upilo čim više marinade.

  4. U prikladan kalup staviti cijelu količinu luka i na njega položiti ocijeđenu pečenku. Sve preliti marinadom, dodatno na vrh rasporediti maslac te peći na 175 st. C oko 2,5 sata. Po potrebi dodavati samo kipuće vode da luk ne bi previše potamnio i ostao suh. Pečenku tijekom pećenja nekoliko puta okrenuti i preliti sokom.

  5. Kad je meso pečeno, izvaditi ga i prohladiti. Luk i umak procijediti, pa dobro procijedeni luk (bez masnoće i tekućine) staviti u posebnu zdjelicu. Iz umaka odliti suvišnu masnoću pa ga ponuditi uz prilog ili ga sačuvati za neko drugo jelo.