preloader
Dagnje na buzaru
ALTERNATIVNI
PREGLED

Dagnje na buzaru

autor: Ljiljana Solenički

Sastojci ZA 2 OSOBE


morski plodovi, povrće vino, krušne mrvice
1,5 dcl
bijelog vina
4-5 češnja
češnjaka i peršina po želji
1kg
dagnji
4 do 5 žlica
krušnih mrvica

Priprema

1.
Dagnje očistite od končića i četkicom oribajte ljuske. Sve to radite u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile. Kada ste ih očistili i iscjedili vodu, stavite ih u zdjelu i pokrijte te zdjelu smjestite u frižider dok pripremate temelj buzare. Češnjak i peršin sitno nasjeckajte. Potom izvadite dagnje iz frižidera, ocjedite preostalu vodu iz zdjele (vodu ocijedite kako vam buzara ne bi bila pre slana) i stavite dagnje u lonac. Sve dobro izmiješajte tako da se češnjak i peršin dobro prožmu s dagnjama. Poklopite. Nikako ne solite jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će biti preslano.
2.
U lonac stavite maslinovog ulja da prekrije dno, ne više. Na laganoj vatri ugrijte ulje i ubacite češnjak. Lagano ga prepržite, ali ne previše da ne počne smrdjeti. Dodajte mu peršin i propirjate ta dva sastojka.Povremeno promiješajte, no ne pre često. Kada se dagnje počnu otvarati zalijte ih s vinom i promiješajte. Pustite još par minuta da buzara zavri. Tada, među dagnjama napravite rupu u koju ćete dosipati krušne mrvice (prezl). Polagano dodavajte mrvice i istovremeno kuhačom mješajte mrvice u tekućinu. Mrvice će omogućiti da vam se umak/saft lagano zgusne. Sada sve dobro promiješajte i pustite još minutu poklopljen lonac.
3.
Kada vidite da su vam se sve školjke otvorile, zatvorite vatru i možete servirati buzaru.
4.
DOBAR TEK !!!!
5.
Bilo je fino , sve pojedeno, provjereno !!!

DUKAT BRZO & FINO

Dagnje na buzaru

ZA 2 OSOBE

SASTOJCI:

morski plodovi, povrće vino, krušne mrvice

Naziv Količina
bijelog vina 1,5 dcl
češnjaka i peršina po želji 4-5 češnja
dagnji 1kg
krušnih mrvica 4 do 5 žlica

PRIPREMA:

  1. Dagnje očistite od končića i četkicom oribajte ljuske. Sve to radite u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile. Kada ste ih očistili i iscjedili vodu, stavite ih u zdjelu i pokrijte te zdjelu smjestite u frižider dok pripremate temelj buzare. Češnjak i peršin sitno nasjeckajte. Potom izvadite dagnje iz frižidera, ocjedite preostalu vodu iz zdjele (vodu ocijedite kako vam buzara ne bi bila pre slana) i stavite dagnje u lonac. Sve dobro izmiješajte tako da se češnjak i peršin dobro prožmu s dagnjama. Poklopite. Nikako ne solite jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će biti preslano.
  2. U lonac stavite maslinovog ulja da prekrije dno, ne više. Na laganoj vatri ugrijte ulje i ubacite češnjak. Lagano ga prepržite, ali ne previše da ne počne smrdjeti. Dodajte mu peršin i propirjate ta dva sastojka.Povremeno promiješajte, no ne pre često. Kada se dagnje počnu otvarati zalijte ih s vinom i promiješajte. Pustite još par minuta da buzara zavri. Tada, među dagnjama napravite rupu u koju ćete dosipati krušne mrvice (prezl). Polagano dodavajte mrvice i istovremeno kuhačom mješajte mrvice u tekućinu. Mrvice će omogućiti da vam se umak/saft lagano zgusne. Sada sve dobro promiješajte i pustite još minutu poklopljen lonac.
  3. Kada vidite da su vam se sve školjke otvorile, zatvorite vatru i možete servirati buzaru.
  4. DOBAR TEK !!!!
  5. Bilo je fino , sve pojedeno, provjereno !!!