preloader
Britanac
ALTERNATIVNI
PREGLED

Britanac

autor: Jelena Ostović

Sastojci ZA 4 OSOBE


Potrebni sastojci:
300 g
glatkog brašna
160 g
Dukat maslaca
2
jaja
120 ml
Brzo & Fino vrhnja za šlag
250 g
jagoda
Začini:
prstohvat
soli
120 g
šećera
1 žlica
praška za pecivo
Za premaz:
1
jaje

Priprema

1.

U jednoj posudi sjediniti brašno, sol, prašak za pecivo, šećer i maslac* narezan na kockice. Nakon toga, sve suhe sastojke treba promiješati, ali ne previše kako se maslac pod rukama (ili mikserom) ne bi počeo topiti.
*Maslac mora biti hladan, a predlažem da ga ostavite u što većim kockicama.

Britanac
2.

U drugoj posudi pjenjačom izradite jaja i vrhnje za šlag. Mokre sastojke također ne treba dugo "raditi", odnosno vrhnje ne smije postati šlag.

Britanac
3.

Narežite jagode ili drugo voće po želji (izvrsno paše i s jabukama).

4.

Sjedinite suhe i mokre sastojke te jagode. Nakon par kružnih, laganih pokreta, smjesu je potrebno istresti na pobrašnjenu podlogu i zatim lagano rukama "pokupiti" tijesto. Dakle, tijesto se ne mijesi kao kruh ili pecivo, već se skuplja "sa strane" i utiskuje u centar.

5.

Tako dobiveno tijesto oblikujte u oblik pravokutnika debljine 3 cm, jer ne samo da narastu, keksi se tijekom pečenja i znatno rašire. Nakon toga, kekse režite na jednake dijelove i stavite na papir za pečenje.

6.

Posložene kekse potrebno je premazati i posuti šećerom koji tijekom pečenja stvara hrskavu koricu, dok keksi iznutra ostaju meki. Kekse pecite na 200 stupnjeva, 20-25 minuta (ovisno o jačini pećnice), odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.

7.

Uživajte u keksima dok su topli, uz šalicu čaja.

DUKAT BRZO & FINO

Britanac

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Potrebni sastojci:

Naziv Količina
glatkog brašna 300 g
Dukat maslaca 160 g
jaja 2
Brzo & Fino vrhnja za šlag 120 ml
jagoda 250 g

Začini:

Naziv Količina
soli prstohvat
šećera 120 g
praška za pecivo 1 žlica

Za premaz:

Naziv Količina
jaje 1

PRIPREMA:

  1. U jednoj posudi sjediniti brašno, sol, prašak za pecivo, šećer i maslac* narezan na kockice. Nakon toga, sve suhe sastojke treba promiješati, ali ne previše kako se maslac pod rukama (ili mikserom) ne bi počeo topiti.
    *Maslac mora biti hladan, a predlažem da ga ostavite u što većim kockicama.

  2. U drugoj posudi pjenjačom izradite jaja i vrhnje za šlag. Mokre sastojke također ne treba dugo "raditi", odnosno vrhnje ne smije postati šlag.

  3. Narežite jagode ili drugo voće po želji (izvrsno paše i s jabukama).

  4. Sjedinite suhe i mokre sastojke te jagode. Nakon par kružnih, laganih pokreta, smjesu je potrebno istresti na pobrašnjenu podlogu i zatim lagano rukama "pokupiti" tijesto. Dakle, tijesto se ne mijesi kao kruh ili pecivo, već se skuplja "sa strane" i utiskuje u centar.

  5. Tako dobiveno tijesto oblikujte u oblik pravokutnika debljine 3 cm, jer ne samo da narastu, keksi se tijekom pečenja i znatno rašire. Nakon toga, kekse režite na jednake dijelove i stavite na papir za pečenje.

  6. Posložene kekse potrebno je premazati i posuti šećerom koji tijekom pečenja stvara hrskavu koricu, dok keksi iznutra ostaju meki. Kekse pecite na 200 stupnjeva, 20-25 minuta (ovisno o jačini pećnice), odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.

  7. Uživajte u keksima dok su topli, uz šalicu čaja.