preloader
Barčice od patlidžana i mesa
ALTERNATIVNI
PREGLED

Barčice od patlidžana i mesa

autor: Diana Čop

Sastojci ZA 4 OSOBE


Nadjev od mesa
350 g
mljevenog mesa (govedine)
1 manja glavica
luka
150 g
pelata
po ukusu
sol, papar, lovor
2-3 žlice
maslinova ulja
Barčice
2 velika
patlidžana
1 žličica
soli
4 žlice
maslinova ulja
po želji
Parmigiano Reggiano

Priprema

1.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

2.
Patlidžanima odstranite peteljku pa ih prerežite po dužini na polovice. Nožićem pažljivo izdubite meso patlidžanima da dobijete "barčice" koje će sa sve 4 strane zadržavati nadjev. Izdubljeno meso nasjeckajte na sitne kockice pa posolite da pusti gorčinu. Barčice također iznutra dobro istrljajte solju.
3.
U međuvremenu, dok patlidžani otpuštaju gorčinu, nasjeckajte manju glavicu luka na sitne komadiće. Na ulje bacite nasjeckanu kapulu, malo posolite pa tako pirjajte.
4.
Nasjeckanu unutrašnjost patlidžana malo još "ožmikajte" rukama, pa ubacite da se dinsta zajedno s kapulom.
5.
Barčice od patlidžana sa svih strana natrljajte uljem pa ih stavite u pećnicu na 25 minuta da omekšaju dok pripremite nadjev od mesa.
6.
Na pirjani luk i patlidžane dodajte mljeveno meso, posolite ga i popaprite, miješajte dok se ne poprži sa svih strana. Potom dodajte pire pelata i lovorov list. Promiješajte i pustite da se krčka dok većina tekućine ne ispari, ovaj nadjev ne treba biti jako tekuć. Na kraju isprobajte nadjev pa po ukusu dodajte još začina.
7.
Pečene barčice od patlidžana napunite nadjevom od mesa pa ih stavite peći u pećnicu na još 30 minuta. Nakon 30 minuta ih pospite krupno ribanim Parmigianom Reggianom pa vratite zapeći još 5 minuta dok sir ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.

DUKAT BRZO & FINO

Barčice od patlidžana i mesa

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Nadjev od mesa

Naziv Količina
mljevenog mesa (govedine) 350 g
luka 1 manja glavica
pelata 150 g
sol, papar, lovor po ukusu
maslinova ulja 2-3 žlice

Barčice

Naziv Količina
patlidžana 2 velika
soli 1 žličica
maslinova ulja 4 žlice
Parmigiano Reggiano po želji

PRIPREMA:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

  2. Patlidžanima odstranite peteljku pa ih prerežite po dužini na polovice. Nožićem pažljivo izdubite meso patlidžanima da dobijete "barčice" koje će sa sve 4 strane zadržavati nadjev. Izdubljeno meso nasjeckajte na sitne kockice pa posolite da pusti gorčinu. Barčice također iznutra dobro istrljajte solju.
  3. U međuvremenu, dok patlidžani otpuštaju gorčinu, nasjeckajte manju glavicu luka na sitne komadiće. Na ulje bacite nasjeckanu kapulu, malo posolite pa tako pirjajte.
  4. Nasjeckanu unutrašnjost patlidžana malo još "ožmikajte" rukama, pa ubacite da se dinsta zajedno s kapulom.
  5. Barčice od patlidžana sa svih strana natrljajte uljem pa ih stavite u pećnicu na 25 minuta da omekšaju dok pripremite nadjev od mesa.
  6. Na pirjani luk i patlidžane dodajte mljeveno meso, posolite ga i popaprite, miješajte dok se ne poprži sa svih strana. Potom dodajte pire pelata i lovorov list. Promiješajte i pustite da se krčka dok većina tekućine ne ispari, ovaj nadjev ne treba biti jako tekuć. Na kraju isprobajte nadjev pa po ukusu dodajte još začina.
  7. Pečene barčice od patlidžana napunite nadjevom od mesa pa ih stavite peći u pećnicu na još 30 minuta. Nakon 30 minuta ih pospite krupno ribanim Parmigianom Reggianom pa vratite zapeći još 5 minuta dok sir ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.