preloader
Tri namirnice koje uvijek morate imati u kuhinji

Tri namirnice koje uvijek morate imati u kuhinji

Svi mi u kuhinji imamo namirnice bez kojih ne možemo. Taj se izbor razlikuje od kuće do kuće, a mi smo izdvojili tri koje morate imati:

Rajčica (svježa, konzervirana, sušena ili passata)

Rajčica s pravom nosi svoje ime jer se zaista radi o rajskom plodu, bez kojeg teško možemo zamisliti kuhanje. Kad je sezona rajčica, nabavljamo svježe i domaće, a izvan sezone posežemo za ukuhanim umacima ili passatom, finim sušenim rajčicama u ulju koje su idealne za bruschette i razna jela, te konzerviranim rajčicama od kojih pravimo divne umake za tjesteninu. Jeste li znali da vrsta pelati, kako zovemo konzervirane rajčice, uopće ne postoji? Ta omiljena sorta dolazi sa sunčanog talijanskog juga i zove se San Marzano.

Tjestenina

Kad u kući ima tjestenine, nema gladi. Možete je jednostavno skuhati u slanoj vodi pa preliti maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem (Talijani to zovu pasta in bianco), ali i sljubiti s puno bogatijim i aromatičnijim umacima od rajčica i bosiljka, sira, gljiva, grilanog povrća, mljevenog mesa (ragu ili bolonjeze) – što god vam srce poželi jer kombinacija je bezbroj! A tek punjena i zapečena tjestenina, poput kanelona ili divnih lazanja... 

Tjestenina je zasigurno jedna od namirnica koje svaka kuhinja treba imati.

Maslinovo ulje

O njemu je već odavno sve rečeno, a mi ćemo ponoviti: najbolje je ekstra djevičansko, zelenkasto-zlatne boje, koje se na nižim temperaturama zgruša. Postoje stoljetne legende o ljekovitim svojstvima maslinova ulja, a znanost se potrudila da sve ne ostane samo na legendama i potvrdila ih. Uvijek imajte bočicu dobrog ekstra djevičanskog ulja!

 

Vjerujemo da biste lako nastavili niz i vrlo brzo bismo imali podulju listu namirnica bez kojih ne može nijedna kuhinja!