preloader
Stiže nam bazga!

Stiže nam bazga!

Zabijeljeli se grmovi, zamirisali na sve strane bogati, mirisni i slatki cvjetovi – da, stigla nam je bazga, jedna od najpopularnijih jestivih biljaka koje se pojavljuju u proljeće i rano ljeto.  


Ima je u gotovo svim našim krajevima, a korisna je cijela: od lišća i kore, preko lijepih mirisnih cvjetova, sve do sočnih crnih bobica bogatih vitaminom C i B.


Od davnina je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, koristi se kao diuretik, laksativ, čak i antireumatik. Cvjetovi se beru od travnja do lipnja, a crveni bobičasti plod tijekom kolovoza i rujna.


Nama je najpoznatiji sirup od cvjetova bazge koji, razrijeđen s vodom i uz krišku limuna, čini izvrsno osvježavajuće piće tijekom vrućih ljetnih dana, a također je jedan od glavnih sastojaka koktela Hugo. Od cvjetova bazge može se raditi i pjenušavo, osvježavajuće vino, ali i fini, mirisni voćni želei u koje možete dodati malo pjenušavog vina.


Upravo sad kad je sezona cvjetanja bazge, prikupite cvjetove, osušite ih i spremite za čaj. Sušene cvjetove prelijte vrelom vodom, dodajte krišku limuna ili đumbira i opustite se nakon stresnog dana uz okrepljujući čaj.


Cvjetove bazge možemo i pohati pa poslužiti posipane šećerom ili ih dodati u tijesto za palačinke pa ispeći i napuniti omiljenim namazom.

Crvene bobice bazge također su izvrsne za sirup i džem. Ali oprez! Sirove bobice se nikako ne preporučuju za jelo, prije konzumacije ih svakako valja termički obraditi.


Jeste li znali da je bazga jedna od najstarijih biljki koju čovjek uzgaja? Osim što je mirisna i slasna, dulje od 4000 godina bazga je prirodni iscjelitelj, posebno kad su u pitanju alergije, astma i upale dišnih puteva jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.