preloader
Ocat u kuhinji

Ocat u kuhinji

Ocat je jedna od namirnica koje su nam uvijek pri ruci. Kako ga najčešće upotrebljavamo u salatama i raznim preljevima te za pripremu zimnice, možda je vrijeme da se upoznamo i s njegovim drugim ulogama.

U modernoj kuhinji ocat je iznimno važna namirnica u pripremi raznih jela, čak i deserata. Jeste li već probali narezanim jagodama dodati kap finog, gustog balzamskog octa? Probajte, kombinacija bi vas mogla ugodno iznenaditi. Žličicu-dvije tog octa dodajte tijekom kuhanja marmelade od jagoda, istaknut će njihovu svježinu i naglasiti voćnu notu. Da, da, balzamski ocat i jagode fantastično se ljube.

 

Ocat će gustim juhama od grahorica pojačati okus - jednostavno je savršen začin gustoj juhi od graha. Dodajte ga kad marinirate meso ili kuhate ribu, tako ćete ih omekšati. To da se ocat koristi kod prirodnog bojenja uskrsnih jaja sigurno već znate. 

Dok smo nekad birali između tri vrste octa - običnog alkoholnog, jabučnog i vinskog - danas nam je na raspolaganju cijelo bogatstvo okusa. Imamo ocat s voćnim aromama, začinskim biljem, medom... Postoje razne guste kreme na bazi octa s okusima tartufa, oraha, voćnim notama. One su savršene za dekoraciju tanjura, ali i u voćnim salatama.

 

Osim u pripremi jela, ocat je općepoznati pomagač u domaćinstvu. Od davnina se zna da rastvara kamenac, pa njime čistimo kuhala za vodu, ali i radne površine, pločice, sanitarije. Uz sodu bikarbonu odličan je za uklanjanje mirisa iz hladnjaka, plastičnih kutija za spremanje hrane, za čišćenje i osvježavanje kante za smeće...

 

Jeste li već odabrali svoj omiljeni ocat?