preloader
Koraba nije samo za juhu!

Koraba nije samo za juhu!

Što se sve može s korabom? Pripremiti puno brzih & finih jela!

Koraba ili korabica (lat. Brassica oleracea), poznata i kao žuta koraba, švedska repa ili broskva, nastala je križanjem kupusa i repe. Ova se kupusnjača bere od početka svibnja, tijekom lipnja, pa i u srpnju, a jesenska, kasna korabica može se brati sve do kraja listopada i prodaje se bez lišća.


Najpoznatija po obilju vitamina C, koraba sadrži i vitamine A, B1 i B2 i folnu kiselinu, a obiluje i mineralima – kalcijem, fosforom, kalijem, magnezijem i željezom. Siromašna je kalorijama i bogata vlaknima, zbog čega je idealna za lagana ljetna jela.

Ako ste je dosad koristili samo za juhe i variva, proširite repertoar jer koraba zbog svojih nutritivnih vrijednosti i svestranosti zaslužuje mnogo više pažnje!

Salate

Probajte sirovu, naribanu korabicu (bez listova i stabljike) s kruškom ili jabukom i dresingom od maslinova ulja, limuna, soli i papra ili tahinija. Kombinirajte je s tostiranim orasima i mrkvom, lukom, špinatom…

Pire

Preporučujemo fini pire od korabe, Brzo & Fino kiselog vrhnja i kopra! Nasjeckanu korabu zakuhajte u hladnoj vodi, posolite i kuhajte još 30-40 minuta. Procijedite i pustite da se kuha još minutu-dvije, zatim je usitnite u pire, dodajte malo maslaca, kiselo vrhnje, sol i papar, a prije serviranja umiješajte sjeckani kopar ili vlasac! Pireu od korabe možete dodati i usitnjenu mrkvu ili krumpir. Ovako začinjen pire bit će odličan prilog mesnim jelima s roštilja ili iz pećnice!

Pečena koraba

U okusu pečene korabice može se uživati na puno načina! Narezanu na ploške prelijte maslinovim uljem, posipajte ribanim Ribancem, dodajte režanj-dva češnjaka i svježi ružmarin. Pecite oko pola sata na 220 stupnjeva, po potrebi okrećući, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.

Možete je kombinirati s drugim povrćem (mrkvom, krumpirom, lukom…) i začinima te zapeći do savršene hrskavosti.


A nećete pogriješiti ni dodate li koji komadić ljute kobasice, majčinu dušicu, rajčicu narezanu na manje komade i sve zalijete čašom bijelog vina i s malo maslinova ulja te pečete prekriveno aluminijskom folijom.

Pečenu korabu možete dodati i salati od krušaka i Salakisa s dresingom od maslinova ulja i balzamskog octa.

Desert

Vjerovali ili ne, svojim neutralnim okusom korabica će se uklopiti i u slatki složenac: narežite je na ploške, skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša pa procijedite i u slojevima pomiješajte s kriškama jabuka u limu za pečenje. Obilno posipajte smeđim šećerom te dodajte nekoliko žlica rastopljenog maslaca i prstohvat soli. Pecite na 180 stupnjeva pola sata.

Nadamo se da smo vas ovim prijedlozima potaknuli da korabi češće date šansu!