preloader
Kad vam život da limune...

Kad vam život da limune...

...vi ih ubacite u sve u što stignete, od predjela preko glavnog jela do deserta i likera.

Odavno je poznato da je limun vrlo važan izvor vitamina C, obiluje antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv povišenog kolesterola, ima antiseptičko djelovanje i odličan je za jačanje imuniteta, posebno sad kad nam dolaze hladniji dani i prve prehlade.


Kod limuna je korisno baš sve; limunov sok koristi se u kulinarstvu, kao i njegova mirisna kora, dok se u kozmetici koristi ulje dobiveno iz njegovih sjemenki. Limun pojačava i poboljšava okus salate, ribe, mesa i slastica, neizostavan je u hladnim ljetnim napicima i smoothiejima, a njegov se sok često koristi umjesto octa za začinjavanje povrća.

 

Limun je neizostavni sastojak gremolate, talijanske začinske smjese koja se radi od sitno sjeckanog češnjaka, peršina i sitno ribane korice limuna. Gremolata se dodaje u jela koja se sporo kuhaju, poput poznatog ossobuca alla milanese, ali je i izvrstan začin za pečenu ribu i piletinu.


To da je limun fantastičan u finoj prhkoj piti s kremom od limuna ili u starinskom biskvitnom kolaču s limunom, svi već dobro znamo, no znate li kako se lijepo sljubljuju limun i riža? Rižoto s limunom nije samo delikatesa, već i vrlo jeftino jelo koje se brzo sprema. Potrebna vam je riža, limun, malo maslaca i ljutike, malo bijelog vina, povrtni temeljac i dvadesetak minuta vremena.

 

A tek napuljski klasik, liker limoncello! Za njegovu bi izradu prema izvornom receptu bili idealni limuni iz Sorrenta i toplo sunce talijanskog juga, no u nedostatku će vam odlično poslužiti domaći zreli, netretirani limuni, čiju koricu ostavite da stoji oko tri mjeseca u alkoholu (rakiji ili votki) i šećernom sirupu. Poslije sve procijedite u boce koje se obično čuvaju u zamrzivaču. Limoncello se služi hladan, direktno iz zamrzivača, i to nakon obroka.

 

Kako dolaze hladniji dani, sve su nam draži slatki zalogaji, a jedan takav je i ušećerena korica limuna koju je također vrlo jednostavno napraviti. Koru ogulimo, odstranimo bijeli dio koji daje gorčinu, narežemo koricu na jednake dijelove, stavimo u posudu s vodom koju mijenjamo dvaput dnevno i tako tri dana. Nakon toga zakuhamo vodu i u njoj kuhamo korice dok ne omekšaju. Zatim dodamo šećer i sve zajedno kuhamo dok ne ispari tekućina. Izvadimo korice, uvaljamo ih u šećer pa stavljamo na papir za pečenje da se ohlade i ostavimo da se suše nekoliko dana.

Kad smo rekli da je kod limuna korisno baš sve, mislili smo i na bijeli dio, onaj gorki koji se nalazi ispod mirisne korice – upravo taj bijeli dio sadrži velike količine prirodnog pektina i koristi se kod ukuhavanja pekmeza i džemova kao prirodno sredstvo za zgušnjavanje i želiranje. 


Jeste li već probali tako ukuhati svoje omiljeno voće i pretvoriti ga u slatki džem?